Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

10 manieren om jouw financiële situatie te verbeteren

Door Barry 9 april 2021 Leestijd: 3 minuten

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat bijna 1 op de 100 Nederlanders boven de 16 problematische schulden heeft. Een schokkend cijfer, maar helaas wel de realiteit. Hopelijk behoor jij niet tot deze groep. Is dat wel het geval, dan is het tijd om actie te ondernemen. In dit artikel vind je tien manieren om jouw financiële situatie te verbeteren.

Tip 1: Maak een vast budget

Het maakt niet uit hoeveel of hoe weinig je betaald krijgt, het kan moeilijk zijn om financieel vooruit te komen wanneer je meer uitgeeft dan je verdient. Probeer dan ook een budget op te stellen waarbij je minder geld uitgeeft dan je verdient. Een budget laat zien waar jouw geld naartoe gaat. Afhankelijk van wanneer je wordt betaald, kun je kiezen voor een wekelijks, tweewekelijks of maandelijks budget.

Tip 2: Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

Maak bij het opstellen van een budget een notitie van jouw inkomsten en alle kosten. Trek daarna de kosten af van jouw inkomsten om een totaalplaatje van je financiële situatie te krijgen. Stel je uitgavenplan bij wanneer je meer hebt geïnvesteerd dan je hebt verdiend. Pas het aangepaste budget de volgende maand toe en hou je daaraan.

Tip 3: Betaal je schulden zo snel mogelijk af

Een van de kostbaarste fouten die je kunt maken is het dragen van veel schulden. Helaas moet je bij een creditcard schuld vaak hoge rentes betalen. Wil je jouw financiële plaatje veranderen en meer financiële kansen krijgen? Betaal dan je schulden zo snel mogelijk af. Een creditcardschuld kan een groot obstakel zijn om jouw financiële situatie te verbeteren. Wanneer het uitstaande saldo snel afbetaalt, hou je uiteindelijk meer geld over voor andere zaken.

Vraag om een lagere rente bij de verstrekker

Foto: Kijk of je bestaande schulden snel kunt aflossen - van Pixabay

Tip 4: Maak een lijst van al je schulden

Begin met een lijst te maken van al je huidige schulden, variërend van creditcardschulden tot studieleningen of een autolening. Bepaal het minimumbedrag dat je verschuldigd bent om elke schuld te betalen. Het simpelweg betalen van het minimumbedrag zal je niet snel uit de schulden helpen, dus evalueer jouw vaste uitgaven en bepaal hoeveel van uw vrij besteedbaar je kunt gebruiken om schulden af te lossen.

Tip 5: Vraag om een lagere rente bij de verstrekker

Probeer de rente op de schuld te verlagen door de verstrekker om een lagere rente te vragen. Een andere optie is het consolideren van meerdere schulden tot één schuld of een schuld met een hoge rente over te hevelen naar een creditcard met een lage rente. Maak vervolgens een afbetalingsplan voor de schuld en kies gezonde uitgaven gewoontes om de schuld zo snel mogelijk af te betalen.

Tip 6: Maak een spaarplan

Wil je graag jouw spaargeld verhogen? Zet dan minimaal 5 procent van jouw salaris opzij om te sparen. Heb je voldoende geld om te besteden, dan is 10 procent sparen wellicht ook een optie.

Tip 7: Investeer Heb je geld over?

In plaats van het geld op een spaarrekening zetten zou je ook kunnen investeren. Koop bijvoorbeeld aandelen op de beurs. Investeer echter nooit meer geld dan dat je daadwerkelijk kunt verliezen. Investeren brengt namelijk ook risico’s met zich mee. Door waardedaling van een aandeel kun je bijvoorbeeld geld verliezen.

Raak hoe dan ook niet betrokken bij beleggingen die je niet begrijpt. Een financieel adviseur kan je helpen om de beleggingsopties die voor jou geschikt zijn te bespreken.

Tip 8: Schakel de hulp van een financieel adviseur in

Veel mensen hebben niet de tijd of de wil om hun financiën goed te beheren. Door de drukte met werk en gezin kan dit lastig zijn. Ook lukt het mensen niet altijd om op de hoogte te blijven van beleggingsmogelijkheden en bepaalde risico’s die daarmee gepaard gaan. Een financieel adviseur kan je helpen om bepaalde financiële doelen te behalen.

Tip 9: Zeg kabel tv op

Er is een simpele manier om mogelijk honderden euro’s per maand te besparen: het opzeggen van kabeltelevisie. Wees eerlijk: hoe vaak kijk je nog naar reguliere tv? Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal afscheid moet nemen van de beeldbuis. Tegenwoordig vormen streaming oplossingen zoals Netflix, Videoland en Hulu een prima alternatief. Maar uiteindelijk is het natuurlijk jouw eigen keuze!

Tip 10: Plan je maaltijden vooruit

Vind je het vervelend om elke avond te bedenken wat je moet gaan eten? Maak dan een maandplan voor je eten. Daardoor hoef je dagelijks niet meer na te denken over wat je op tafel gaat toveren. Het grootste voordeel is echter dat je een budgetplan kan maken voor jouw voedingsmiddelen en/of chefwaardige gerechten.

Bovendien maakt deze methode het gemakkelijker om leuke kruidenierswinkeltjes te bezoeken. Vaak koop je daar goedkoper groenten en fruit dan in de gewone supermarkt. Hierdoor verspil je veel minder voedsel, omdat de ingrediënten uit de kruidenierswinkel vers zijn en het dus zonde is om weg te gooien. Geniet van maaltijdboxen (die wel in je budget passen). Tegenwoordig zijn er diverse menu-planningsservice beschikbaar, zoals Marley Spoon. Bij dit bedrijf kun je heel eenvoudig recepten kiezen en een lijst met de benodigde ingrediënten. Natuurlijk kosten deze diensten wel geld, dus bedenk goed of het in je budget past.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen