Winkels

Thuiszorgwinkelxl
10 kortingscodes
Thuiszorgwinkelxl Logo
Street One
4 kortingscodes
Street One Logo
Musement
3 kortingscodes
Musement Logo
Odido Mobiel
11 kortingscodes
Odido Mobiel Logo
Morres
3 kortingscodes
Morres Logo

Onze bezoekers zoeken vaak op deze winkels

Alles over VPN: Wat is het en waarom moet je het gebruiken?

Door Eva 15 juni 2022 Leestijd: 8 minuten

Je hoort- en leest steeds vaker over VPN servers. Jij waarschijnlijk ook. Maar wat zijn deze servers precies en wat kun je hier precies mee?

VPN staat voor Virtual Private Network wat letterlijk vertaald Virtueel Privé Netwerk betekent. Door gebruik te maken van een VPN verbinding surf je op het internet via een virtuele verbinding. Deze virtuele verbinding maakt nog wel gebruik van jouw fysieke internetverbinding van je internetprovider maar schermt alle data die jij verstuurt en ontvangt af.

Je verbindt vanaf jouw apparaat (of dat nu een computer, smartphone of tablet is) met het internet. Op deze manier zorg je ervoor dat je veel minder data deelt met via het internet. En zo bescherm je jouw privacy vele malen beter.

In dit artikel duiken we er dieper op in en vertellen we je alle belangrijke info die je wilt weten over VPN verbindingen.

Wat is een VPN en hoe werkt dat?

Met een VPN maak je dus een virtuele beveiligde verbinding aan met het internet. Alle data en gegevens die je via deze verbinding verstuurt en ontvangt zijn versleuteld en afgeschermd voor je provider, big-tech bedrijven zoals Facebook en overheden.

(Pexels/Stefan Coders)Met een VPN beveilig je jouw internetverbinding. (Pexels/Stefan Coders)

Zo werkt een VPN verbinding

Een VPN verbinding bestaat uit twee delen: de client-side en de server-side. Wat dit precies inhoud leggen we hieronder uit.

  • Client-side: dit is de software van de VPN op jouw apparaat
  • Server-side: dit is de server van de VPN dienst

Normaal als je het internet gebruikt maakt je apparaat verbinding met je internetprovider welke je doorverbindt met het internet. Je surft dan met het IP-adres van jouw

internetverbinding. Zodra je een VPN op jouw apparaat configureert (client-side) zal deze direct verbinding maken met de servers van de VPN dienst die jij gebruikt (server-side) in plaats van je internetaanbieder. In dit geval surf je via het IP-adres van jouw VPN server.

Omdat VPN verbindingen versleuteld zijn kunnen internetproviders wel zien dát er een verbinding is maar niet wát er op die verbinding gebeurd of verstuurd- en ontvangen wordt.

Waarom zou je een VPN gebruiken?

Het gebruiken van een VPN kan om verschillende redenen. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Anoniem(er) internetten door het niet delen van gegevens en andere gevoelige informatie
  • Je privacy waarborgen
  • GEO-blokkades omzeilen (content welke alleen in bepaalde landen te zien is)
  • Beveiligde verbinding voor bijvoorbeeld werk doeleinden (zoals verbinden met een lokaal netwerk op afstand)

?En misschien heb jij wel een hele andere reden. Hoe dan ook, een VPN kan veelzijdig

worden ingezet.

De beste VPN acties

Hoe zit het met de legaliteit van VPN verbindingen?

Ook (cyber)criminelen gebruiken massaal VPN-servers. Je zou daarom verwachten dat VPNs aan banden gelegd worden of zelfs illegaal verklaard worden. Maar er is goed nieuws: het gebruiken van een VPN is (gelukkig) in de meeste landen gewoon legaal. Want ondanks dat je gegevens en identiteit goed afgeschermd zijn met een VPN is het voor opsporingsinstanties niet onmogelijk om te achterhalen wie je bent en wat je doet met een VPN.

Misschien denk je nu 'dan heb ik dus eigenlijk weinig tot niets aan een VPN'. Dat is onjuist: als jij een VPN gebruikt om meer online privacy te hebben of een GEO blokkade te omzeilen heb je niets te vrezen. Besluit je om deel te nemen aan criminele activiteiten dan kan dat anders zijn.

Zodra je een misdaad begaat welke de aandacht van de autoriteiten krijgt, bijvoorbeeld een data hack, kan het zijn dat er een officieel onderzoek word ingesteld naar de daders. Opsporingsinstanties hebben dan de mogelijkheid om op basis van een gerechtelijk bevel data te vorderen bij de aanbieder van de gebruikte VPN servers. Deze zijn op hun beurt weer verplicht deze data af te staan aan de betreffende instanties. En uit die data kan de gebruikte internetverbinding en/of identiteit van de crimineel teruggeleid worden.

Gebruik jij een VPN puur voor meer privacy, een GEO blokkade of als beveiligde verbinding voor werkdoeleinden dan heb je hier niets van te vrezen en ben je praktisch onzichtbaar.

Pexels/Dan NelsonJe kunt een VPN ook gebruiken op je smartphone of tablet. (Pexels/Dan Nelson)

De voordelen van VPN

Een VPN heeft dus veel voordelen. We sommen ze nogmaals op voor je:

  1. Je gegevens zijn (veel) beter beschermd
  2. Je kunt anoniem op het internet surfen
  3. Je online privacy is een stuk beter
  4. Je kunt GEO blokkades voor content omzeilen
  5. Je bent beter beveiligd tegen hackers en andere cybercriminelen
  6. Veilig gebruik van gratis en openbare WiFi

1. Je gegevens zijn (veel) beter beschermd

We noemden het al eerder in dit artikel: met een VPN zijn je gegevens (veel) beter beschermd. En in de huidige tijd waar allerlei bedrijven jouw online activiteiten kunnen

traceren is dat geen overbodige luxe.

2. Anoniem op het internet surfen

Ook al heb je niets te verbergen dan kun je nog veel waarde hechten aan het anoniem kunnen surfen op het internet. Met een VPN verberg je in een paar klikken je online identiteit.

3. Online privacy is een stuk beter

Omdat je anoniem surft en jouw gegevens beter afschermt zorg je er automatisch voor dat jouw privacy beter is beschermd. En dat is wel zo’n fijne gedachte in een tijdperk waar de grote big tech bedrijven alles over je proberen te weten te komen.

4. GEO blokkades voor content omzeilen

Een populaire reden om een VPN te gebruiken is het omzeilen van deze blokkades. Stel je bent lekker op vakantie en wilt een bepaalde sportwedstrijd zien via een Nederlandse aanbieder dan krijg je vaak een melding dat dit niet mogelijk is (omdat je via een buitenlands

IP adres surft).

Met een VPN schakel je in een paar klikken over naar een Nederlands IP adres. En zo kun je dan toch de wedstrijd van je favoriete club zien.

Of wat te denken van het Netflix aanbod buiten Nederland? Netflix heeft in elk land een ander aanbod waardoor sommige films of series niet in Nederland beschikbaar zijn. Met een VPN kun je omschakelen naar een IP van het land waar deze wél beschikbaar zijn en zo toch genieten!

5. Beter beveiligd tegen hackers en andere cybercriminelen

Omdat VPN verbindingen versleuteld zijn ben je ook direct beter beschermd en beveiligd tegen hackers. Zij kunnen nog steeds jouw data onderscheppen, maar kunnen er vervolgens niets mee doen dankzij de encryptie.

6. Veilig gebruik van gratis en openbare WiFi

Openbare WiFi netwerken zijn populair. Lekker op het terras, in de trein of een andere openbare plek surfen zonder dat het data uit je bundel kost. Hier zitten echter grote veiligheidsrisico's aan: hackers zijn dol op dit soort netwerken.

Als een hacker met zo’n netwerk verbindt kan hij toegang krijgen tot alle data en gegevens van de apparaten die van dat netwerk gebruik maken. Dus ook bij jouw apparaten. En dat kan voor vervelende situaties zorgen. Want als jij niets vermoedend even je internetbankieren opent, je mail leest of inlogt op websites waar je lid bent dan kan de hacker deze gegevens onderscheppen en misbruiken.

Met een VPN voorkom je dit door de versleutelde verbinding en maak je van een onveilig WiFi netwerk een veilig netwerk (voor jezelf)!

Pexels/Nelson PasterJe kiest zelf de locatie van je VPN. Zo kun je content in bepaalde landen bekijken, die voor jou nu nog is afgeschermd. (Pexels/Nelson Paster)

De nadelen van een VPN

Er zitten echter niet alleen voordelen aan een VPN. Enkele nadelen van een VPN zijn:

  1. VPN verbindingen kunnen geblokkeerd worden
  2. Een VPN gebruiken kán illegaal zijn
  3. De snelheid van je verbinding kan omlaag gaan door een VPN te gebruiken
  4. Een goede VPN kost (maandelijks) geld

1. VPN verbindingen kunnen geblokkeerd worden

Een VPN geeft de gebruikers veel mogelijkheden en daar zijn niet alle bedrijven en online diensten even blij mee. Het kan dus voorkomen dat bepaalde diensten VPN verbindingen geblokkeerd hebben.

Zeker online streaming diensten zoals Netflix zijn hier steeds meer mee bezig omdat bepaalde content niet voor niets in bepaalde landen is geblokkeerd.

2. Een VPN gebruiken kán illegaal zijn

We hebben een stuk eerder op deze pagina al meer verteld over de legaliteit van VPN’s. In de meeste landen waaronder Nederland is een VPN gewoon legaal om te gebruiken. Maar (helaas) zijn er meerdere landen waar dit niet het geval is.

Het gaat hier vaak om landen met strenge regimes die het niet zo nauw nemen met de vrijheden van burgers. Een VPN is voor dit soort autoriteiten een grote bedreiging en daarom illegaal. Denk hierbij aan landen als China, Noord-Korea, Iran, Irak, (Wit-)Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten.

3. De snelheid van je verbinding kan omlaag gaan door een VPN te gebruiken

Door een VPN te gebruiken kan de snelheid van je internetverbinding lager zijn dan je gewend bent. Dit komt omdat alle data via de VPN servers verstuurd- en ontvangen moet worden. Maar geen zorgen: de standaard internetverbindingen zijn vandaag de dag snel genoeg om hier nauwelijks iets van te merken.

4. Een goede VPN kost (maandelijks) geld

Misschien niet het grootste nadeel maar we begrijpen dat niet iedereen dit fijn vind. Alhoewel het als een nadeel gezien kan worden kunnen we enkel beamen dat het de investering dubbel en dwars waard is voor meer privacy en beveiliging.

Zijn er ook gratis VPN diensten?

Ja er zijn zowel gratis als betaalde VPN diensten op de markt. Het is natuurlijk verleidelijk om voor een gratis VPN te gaan maar is dat wel zo verstandig? Het kort maar krachtige antwoord hierop is nee. Alhoewel er vast gratis VPN aanbieders zijn welke betrouwbaar zijn is het vaak anders. Er zijn enkele redenen en risico's om niet voor een gratis VPN te kiezen.

3 redenen om geen gratis VPN te gebruiken

  1. In plaats van de VPN is de gebruiker het product (en verkopen ze jouw data & gegevens door.
  2. Het kan een verkapte tool zijn voor big tech bedrijven, instanties of overheden
  3. Meestal hebben gratis VPN servers een lage internetsnelheid

1. In plaats van de VPN is de gebruiker het product

Het VPN netwerk moet ergens van betaald worden. En als dat niet van abonnementsinkomsten is dan is data de enige andere interessante optie. En dat wil je juist

voorkomen met een VPN.

2. Het kan een verkapte tool zijn voor big tech bedrijven, instanties of overheden

Datahandel is goud waard en sommige tech bedrijven zijn gehaaid. Er zijn gratis VPN netwerken welke dus eigenlijk verkapte traceer- en spionage netwerken zijn.

3. Meestal hebben gratis VPN servers een lage internetsnelheid

En dan bedoelen we een stuk lager. En niemand zit op een langzame verbinding te wachten

toch?

Kies altijd voor betaalde VPN diensten

Voorkom teleurstellingen en gedoe en kies hoe dan ook voor een betaalde VPN. Je wilt tenslotte de voordelen maximaal benutten.

Voor de prijs hoef je het ook zeker niet te laten: je hebt al een goede en betrouwbare VPN vanaf zo’n 2 euro per maand. En als je per jaar betaalt krijg je vaak nog een forse korting ook (welke kan oplopen tot 80%)! Een meer dan goede prijs voor verhoogde privacy en een veiligere internetverbinding.

(Pexels/Stefan Coders)Ook openbare internetverbindingen in cafes en op het werk beveilig je met een VPN. (Pexels/Stefan Coders)

VPN instellen

Een VPN instellen op je apparaten is tegenwoordig heel makkelijk. Of dit nu een computer, smartphone of tablet is. Het kan óf via de instellingen van het apparaat of via software van de VPN provider. Zodra je een VPN abonnement hebt genomen kun je via het dashboard kiezen via welke server van het VPN netwerk je wilt verbinden. Hierna krijg je een paar gegevens welke je moet kopiëren-plakken naar de VPN instellingen op je apparaat. Dit is onder andere een IP adres en een loginnaam met wachtwoord.

Een andere optie is het gebruiken van de app van jouw VPN provider. Steeds meer providers hebben deze apps. Hiermee hoef je enkel de app te openen, je server te

selecteren en vervolgens doet de app de rest. Als je een van bovenstaande opties hebt gedaan zul je vanaf dat moment via het VPN netwerk internetten.

VPN vergelijken: waarop letten?

Voor de meeste consumenten zijn de meeste VPN diensten goed. Als je geen specifieke eisen hebt doet elke VPN aanbieder 'hetzelfde trucje' voor je. Wat belangrijk is om op te letten:

  1. Ondersteuning voor jouw apparaten
  2. Aantal servers wereldwijd (hoe meer hoe beter)
  3. Aantal gelijktijdige verbindingen (hoeveel apparaten op hetzelfde moment kunnen verbinden.
  4. Lees actuele reviews (op verschillende sites)

Dit zijn de 3 belangrijkste punten voor de gemiddelde consument. Hierna is het een kwestie van vergelijken wie het beste aanbod heeft en je keuze maken. Oh, en check zeker de kortingsacties want daar is veel winst te halen.

Je kunt er ook voor kiezen om één of twee aanbieders met een maand abonnement te testen en hierna pas te besluiten bij welke je een abonnement van 1 of 2 jaar neemt.

Goede VPN aanbieders

Conclusie

Een VPN is een geweldige uitvinding welke veel mogelijkheden geeft op het gebied van online privacy en beveiliging. Zelf gebruiken we al meer dan 4 jaar een VPN en we zouden echt niet meer zonder kunnen.

Je hebt hierboven kunnen lezen dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Weersta de verleiding een gratis VPN te gebruiken want uit ervaring kunnen we vertellen dat het gewoon niet veel soeps is.

Er is een groot aanbod aan betaalde VPN providers dus het is altijd slim om de VPN's te vergelijken. Kijk welke VPN provider en aanbod je aanspreekt en begin met een maand abonnement om te kijken hoe het bevalt. Ben je enthousiast na die maand?

Upgrade dán naar een 1 of 2 jarig abonnement zodat je een hele dikke korting krijgt. Je weet nu alles wat je moet weten over VPN servers.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips28 mei 2022

Besparen op je kleding