Besparen op je boodschappen is in de huidige tijd geen overbodige luxe. De prijzen rijzen de pan uit en de inflatie lijkt door de ontwikkelingen in de wereld alleen maar verder op te lopen. Huishoudens klagen steeds vaker dat zij voor dezelfde boodschappen vele male meer kwijt zijn dan een half jaar geleden. Door de hoge energieprijzen, de brandstofprijzen die torenhoog zijn en nu ook de boodschappen, maakt dat het verstandig om te besparen op je boodschappen. In de verschillende supermarkten in binnen en buitenland zijn er altijd wel folderaanbiedingen of andere geldige kortingen. Maar hoe ga je hier precies mee om?
Vaak kreeg je oneindig veel nieuwsbrieven in jouw mailbox met daarin kortingscodes. Vaak verwijder je deze zonder ernaar te kijken, maar heb je je er ooit weleens in verdiept? Het loont natuurlijk niet om lukraak alles te kopen wat in de aanbieding is, maar heb je al een keer serieus gekeken of er aanbiedingen tussen staan die jou passen? Als je bijvoorbeeld de nieuwsbrief van een drogisterij krijgt, staat daar vaak een 1 + 1 aanbieding in voor shampoo. Als je dan ook de crèmespoeling normaal gebruikt kan dit al snel een korting tot 5 euro opleveren. Dat is snel verdiend.
Nu zal je denken "als ik er apart voorheen moet rijden schiet het niet op’, nee dat klopt. Maar als je het kan combineren met andere aanbiedingen bij dezelfde drogisterij of de supermarkt ernaast, loont het waarschijnlijk wel.
Naast de standaard kortingen zijn er ook vaak kortingen die je kunt verdienen door punten te sparen of zegels te plakken. Neem de drogisterij nogmaals als voorbeeld. Vaak is er een klantenpas die je alleen hoeft te scannen. De extra moeite is minimaal maar bij een bepaald altijd punten krijg je of een korting op je volgende aankoop of je kunt gratis producten krijgen.
Deze kortingen zijn over het algemeen geen grote kortingen die direct veel opleveren, maar ook deze kleine beetjes kunnen jou helpen om op te besparen op jouw boodschappen.
Via verschillende wegen, zowel bij merken zelf als bij derde partijen, lopen er cashback acties. In sommige gevallen krijg je een deel van je aankoop terug en in andere gevallen de gehele aankoop om deze uit te kunnen testen. Ook hier loont het niet om willekeurig alles aan te schaffen als je niet een volledige cashback krijgt, maar het loont wel om te kijken of de producten die jij kunt gebruiken ertussen staan.
Los van de kortingen kun je ook kijken naar het verschil in merk en de prijs. Sommige A-merken zijn veel duurder dan een B-merk en misschien zit hier voor jou niet zo veel verschil in. Er zijn zelfs mensen die cola van een B-merk lekkerder vinden dan van een A-merk en dit kan je al snel per liter 1 euro opleveren. Stel dat je elke dag in jouw gezin één fles leeg drinkt bespaar je op jaarbasis een kleine 550 euro. Snel en makkelijk verdiend met eenvoudig een andere fles pakken in dezelfde winkel als waar je altijd jouw boodschappen doet.
Naast alle standaard aanbiedingen en cashbacks hebben veel winkels nu ook een persoonlijke klantenkaart met persoonlijke kortingen. Afhankelijk van jouw gezinssamenstelling, jouw winkelgedrag en persoonlijke voorkeuren, ontvang jij wekelijks of maandelijks persoonlijke aanbiedingen in bijvoorbeeld hun app of via de e-mail. Het loont zich zeker om hier tijd in te steken om jouw profiel bij dergelijke winkels goed in te richten, zodat je aanbiedingen krijgt waar jij ook iets aan hebt.
In het buitenland liggen de belastingen en accijns anders dan in Nederland. Het is zo dat in Duitsland en België bepaalde producten, zoals brandstof en shampoo goedkoper zijn dan in Nederland. Andersom geldt ook dat producten zoals koffie in Nederland goedkoper zijn dan in het buitenland. Het loont niet om uren te reizen voor een paar producten. Maar als je kijkt naar wat jij mogelijk in het buitenland kunt halen, wat je reiskosten zijn en hoeveel jou dit bespaard, kun je de overweging wel maken om bepaalde boodschappen niet meer in Nederland te doen. Daar komt bij dat er ook in het buitenland kortingen zijn zoals folders, nieuwsbrieven en spaarpunten wat het kan lonen op langer termijn om daar gebruik van te maken.
Besparen op je boodschappen is niet per se een tijdrovende klus maar kan wel al snel veel schelen om de ontwikkelingen van de inflatie te compenseren in plaats van dat je minder boodschappen gaat doen.