Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Besparen op brandstof met deze handige tips

Door Eva 14 oktober 2022 Leestijd: 2 minuten

Rijden is tegenwoordig een erg dure bezigheid geworden. Door de hoge brandstofprijzen tik je nu al snel meer dan 2,00 euro per liter aan, en dat is bij de pompstations van de snelweg. Tijd om dus eens onze tankgewoontes te herzien en te zien of we kunnen besparen. Dat kan in ieder geval met deze tips.

Niet afronden

Dat extra knijpsel kan je aankoopprijs afronden, maar het is ook waarschijnlijk dat het eruit spat of verdampt, samen met je zuurverdiende geld. Stop met pompen wanneer je de eerste klik hoort. Vergeet ook niet de benzinedop terug te draaien tot hij klikt, zodat er geen brandstof ontsnapt in de vorm van gassen. Ongeveer 17 procent van de voertuigen op de weg heeft een losse, beschadigde of ontbrekende benzinedop, waardoor elk jaar miljoenen liter benzine verdampen.

Gebruik spaarprogramma's

Als je het moet tanken, overweeg dan het krijgen van een kaart die je beloont voor het kopen van benzine. Ondertussen, zien of het station dat je het meest bezoekt biedt een beloningen of spaarkaart. Sommige spaarprogramma's voor supermarkten bieden ook beloningen voor benzine: je verdient punten als je boodschappen doet, die je dan kunt inruilen voor benzine. Of kijk op sites waar je cadeaubonnen kunt doorverkopen. Misschien kan je een tankkaart ter waarde van pakweg €100 voor €90 scoren, wat €10 aan gratis benzine oplevert.

Controleer je bandenspanning

Als je ervoor zorgt dat je banden goed opgepompt zijn, kan dat je brandstofverbruik met 3% verbeteren. Bij de huidige prijzen kan je dat ongeveer 15 cent per tankbeurt besparen. Maar 60% van de autobezitters controleert alleen de bandenspanning als er een controlelampje gaat branden. Een bandenspanningsmeter kan de gezondheid van je banden controleren en kost maar ongeveer €10 tot €20.

Bespaar op je autoonderhoud

Breng je route in kaart

Google Maps kan ook je brandstofverbruik verbeteren door bepaalde routes aan te bevelen die heuvels en verkeer vermijden, wat idealiter leidt tot constantere rijsnelheden. Brandstofzuinige routes zijn beschikbaar in de mobiele Android- en iOS-apps, hoewel de functie nog niet voor alle gebruikers beschikbaar is. Om brandstofefficiëntie in Google Maps in te schakelen, tikt je op de drie puntjes op het scherm met routebeschrijvingen, tikt vervolgens op "Route-opties" en schakelt de optie "Geef de voorkeur aan brandstof efficiënte routes" in.

Foto door Andrea PiacquadioFoto door Andrea Piacquadio

Vergelijk prijzen met Google Maps en Waze

Google Maps en Waze hebben veel informatie over bedrijven en locaties, maar wist je dat ze ook een overzicht van de benzineprijzen bijhouden? Het enige wat je hoeft te doen is zoeken naar "tankstation" of tik op een van de speciale zoekknoppen, en beide navigatie-apps zal een lijst van tankstations in je lokale omgeving laten zien. Je kunt niet sorteren op benzineprijs, maar je kunt wel op elk resultaat tikken en zien welke brandstof ze verkopen en hoeveel ze per gallon kosten. En omdat beide apps zijn ontworpen voor navigatie, heb je maar één tikje nodig om een routebeschrijving te krijgen. Google Maps is ook ingesteld om standaard de meest energiezuinige route te kiezen, zodat je geld bespaart door minder benzine te verbruiken. Helaas lijkt Apple Maps deze functie niet te bieden, hoewel zowel Google Maps als Waze vrij beschikbaar zijn op iPhones.

Word een meester in brandstofefficiëntie

Je kunt je benzineverbruik aanzienlijk verminderen door de basispraktijken van brandstofefficiëntie te leren. Op het internet zijn talloze adviezen te vinden om tijdens het rijden brandstof te besparen. Hier zijn een paar van de grootste besparingen:

  • Rijd de maximumsnelheid, vooral op de snelweg. Het brandstofverbruik daalt sterk zodra je sneller dan 80 kilometer per uur gaat rijden.
  • Rustig aan met de versnelling. Wanneer een auto heel snel naar voren helt - is een grote verspiller van brandstof. Als je rustig accelereert, kan de automatische versnellingsbak ook eerder naar een hogere versnelling schakelen, waardoor je meer brandstof bespaart.
  • Vermijd lang stationair draaien. Je gaat nergens heen terwijl je benzine verbruikt. Als het langer dan 60 seconden gaat duren, zet dan je motor uit.
  • Minimaliseer de airconditioning. Zelfs bij hoge snelheden, ramen openen is minder schadelijk voor je brandstofverbruik dan airconditioning. Parkeer in de schaduw of gebruik een windscherm om je auto in de zomer zo koel mogelijk te houden.
  • Als je in de stad rijdt, zorg er dan voor dat je op tijd bent met het stoplicht zodat je niet hoeft te stoppen en te starten. Haal ook je voet van het gas zodra je een rood licht ziet of in de buurt van een stopbord. Hoe minder je remt en optrekt, hoe meer benzine je bespaart.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 30 september 2022

8 tips om te besparen op make-up

Bespaartips 23 september 2022

Uit eten met korting, hoe doe je dat?