Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Besparen op je energierekening: hoe doe je dat?

Door Eva 11 juni 2022 Leestijd: 3 minuten

Het is ieder jaar weer een frustratie. De afrekening van de energiemaatschappij. Je houdt je hart vast en je hoopt dat je weinig of niets hoeft bij te betalen. Ondanks dat veel huishoudens het inmiddels aardig onder de knie hebben om ieder jaar quitte te spelen, zijn er ook genoeg huishoudens die flink moeten bijbetalen. Toch zijn er manieren om te besparen op je energierekening en in dit blog geven wij een paar handige tips en trucs.

Minder stoken

Het is een open deur die wij wellicht nu intrappen, maar het spreekt redelijk voor zich dat je flink kunt besparen door minder te stoken. Het kan aardig in de papieren lopen als de verwarming continu aanstaat en het huis verwarmt. Ook als je vergeet de kachel uit te draaien als je gaat luchten. Open ramen en deuren zorgen ervoor dat de verwarming extra hard gaat werken. Dat is zonde van het geld! Ook kun je het als je het koud hebt een warme kop thee of koffie drinken of een dekentje pakken.

Isoleren

In het kader van minder stoken kun je er ook voor kiezen om je huis beter te isoleren. Met een betere isolatie van muren en vloeren blijft de warmte langer hangen en hoef je dus veel minder te stoken om het lekker warm te hebben. Ook het (laten) plaatsen van dubbele beglazing heeft enorm veel voordelen en zorgt voor een betere isolatie. En dus ook minder stookkosten. Het isoleren van een woning is wel een flinke kostenpost en het zal dus wel even duren voordat je die investering hebt terugverdiend.

xxDe prijs van stroom is erg gestegen de afgelopen maanden.

Zonnepanelen plaatsen

Besparen op de energierekening kun je ook doen door zonnepanelen te plaatsen. Tenzij je die mogelijkheid niet hebt. Dan houdt het verhaal snel op. Maar heb je de mogelijkheid is het zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken. Zeker nu de spelregels voor het terugleveren van opgewekte stroom nog aantrekkelijk zijn en bepaalde gemeenten nog steeds hun inwoners belonen voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook bij zonnepanelen is het een feit dat de grote investering pas over enkele jaren is terugverdiend.

Energievretende apparaten vervangen

Veel apparaten binnen je huishouden vreten energie. Zeker wanneer de apparaten al wat ouder zijn. Denk aan oude koelkasten, vrieskasten, wasmachines, drogers, magnetrons, koffiezetters en televisies. Deze apparaten zijn vrijwel in ieder huishouden aanwezig en heel vaak denken mensen dat het product nog prima werkt en niet aan vervanging toe is. Maar als je je realiseert dat bijvoorbeeld een televisie van misschien 10 jaar of ouder 2 tot 3 keer zoveel stroom verbruikt als een nieuwe televisie, is het misschien toch de overweging waard om deze eens te vervangen. Ondanks dat hij nog goed werkt.

Koop een nieuw apparaat met een beter energielabel

Stekkers uit het stopcontact halen

Je kunt ook besparen door stekkers uit het stopcontact te halen. Vrij logisch, toch? Toch doet lang niet iedereen het. Veel stekkers blijven onnodig op het stopcontact aangesloten. Denk aan telefoon opladers die vrijwel altijd op een stopcontact zijn geprikt. Deze stekkers verbruiken ook stroom. Ongeacht of ze nu wel of niet gebruikt worden.

Uiteraard verbruiken ze meer als er een telefoon op de lader aangesloten is, maar ook zonder een telefoon verbruikt zo’n lader stroom. Haal deze dus uit het stopcontact als je hem niet gebruikt. Ook is het slim om tijdens een vakantie alle stekkers uit de stopcontacten te verwijderen. Dit kan een flink aantal euro’s opleveren.

Gebruik van warm water beperken

Water tappen doen we iedere dag meerdere keren en het is ook levensbehoefte nummer 1 natuurlijk. Maar je kunt wel besparen door het gebruik van warm water te beperken. Apparaten, zoals de combiketel of de geiser verbruiken stroom om water op te warmen en als jij 3 keer per dag wilt douchen betaal je ook de rekening hiervoor.

Je kunt jezelf dus afvragen of 3 keer douchen op een dag wel nodig is. Of dat je voor een kleine afwas een wasbak met warm water vult. Heb je een boiler? Zet deze dan niet onnodig aan, want ook het opnieuw opwarmen van het water in de boiler zorgt voor een torenhoge energierekening.

xxProbeer je douchebeurten te verkorten, zodat je minder warm water hoeft te gebruiken.

Overstappen naar andere energiemaatschappij

De laatste en meest logische tip die we voor je hebben is om ieder jaar het aanbod van de energiemaatschappijen met elkaar te vergelijken. Kijk goed naar welke contracten ze aanbieden en welke tarieven ze voor zowel de levering als het verbruik hanteren. Hier kun je soms flink op besparen.

Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2. Laat je niet misleiden door mooie aanbieden en deals, want deze “kortingen” zijn vaak wel extraatjes die je zelf betaalt. En niemand wordt vrolijk van een sigaar uit eigen doos.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 28 mei 2022

Besparen op je kleding