Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Hoe werken geld terug acties en cashback?

Door Eva 7 mei 2022 Leestijd: 3 minuten

Je bent op zoek naar een mooi product. Misschien heb je wel een nieuwe stofzuiger nodig of is de wasmachine aan vervanging toe. Of je wilt misschien een nieuwe televisie kopen. Natuurlijk ga je op zoek naar de beste aanbieding en je hoopt ook op een mooie korting als je een nieuw product aanschaft. Soms zie je bij aanbieden een bedrag met de term “cashback” staan. Maar wat is een cashback en hoe werkt het? In dit blog geven wij daar uitgebreid antwoord op.

Wat is een cashback?

Een cashback is heel simpel uit te leggen en vertaal het woord maar eens voor de grap naar het Nederlands. Vrij vertaald betekent het geld terug. Met een product waar een cashback op zit ontvang je dus ook een deel van het aankoopbedrag terug. In tegenstelling tot een korting waarbij de kortingsprijs direct van de reguliere verkoopprijs wordt afgehaald, krijg je een cashback teruggestort op je bankrekening.

Waarom een cashback actie?

Een cashback actie is voor veel fabrikanten interessant, omdat ze de verkoopprijs kunnen bewaken en de klanten toch een mooie korting kunnen aanbieden. Bij het geven van een directe korting ontstaan er serieuze prijzenoorlogen, omdat winkeliers vaak elkaar de loef willen afsteken.

Stel dat een fabrikant als Philips de winkelier de mogelijkheid geeft om 50 euro korting te geven op een bepaalde televisie. De winkelier prijst het product tijdelijk af. Vervolgens schakelen de concurrenten mee en zijn er zelfs een aantal concurrenten die geen 50 euro, maar 70 euro korting geven. Zo belanden we in een neerwaartse spiraal waar fabrikanten totaal niet blij mee zijn. Het product wordt alsmaar goedkoper en goedkoper terwijl een prijs ophogen in de regel moeilijker is dan afprijzen.

ShoppingOp Ikzegkorting.nl vind je naast kortingscodes ook veel cashbackacties

Waarom maakt Philips dan geen afspraken met de winkelier zou je denken? Simpelweg, omdat dat niet mag. Kartelvorming is verboden en een fabrikant of een leverancier mag slechts een advies geven. Op kartelvorming staan niet alleen torenhoge boetes, maar zelfs een gevangenisstraf. Daarom kunnen fabrikanten ook weinig tegen prijsoorlogen doen. Maar ze kunnen dus wel kortingen en aanbiedingen op een andere manier vormgeven. Zoals met een cashback. Waarbij feitelijk niets met de standaard verkoopprijs wordt gedaan.

Cashback acties in de markt

Wanneer je op zoek gaat kom je vast en zeker een aantal cashback acties tegen. De één is natuurlijk interessanter dan de andere. In de regel wordt een cashback actie door een fabrikant geïnitieerd. Een winkelier heeft er immers weinig baat bij om zelf een cashback actie in te zetten, omdat een directe korting op het product nog altijd het meeste effect heeft. De belangen van een winkelier en een fabrikant zijn dan ook heel anders. De winkelier wil klanten trekken met mooie aanbiedingen en zoveel mogelijk marge overhouden terwijl een fabrikant zo veel mogelijk zijn product wilt verkopen en ook rust op de verkoopprijs wilt houden.

Met deze acties pak jij ook veel korting

Welke cashback acties kom je tegen?

Ondanks dat cashback een vrij duidelijke vorm van korting is, kom je toch nog uiteenlopende vormen tegen. De normale cashback actie als je een tv of een koelkast koopt is nog altijd de meest voorkomende vorm, maar er zijn tegenwoordig ook apps waarmee je een cashback krijgt als je bij een bepaalde supermarkt bepaalde producten koopt. Wanneer je deze met de app scant en het bonnetje ook inscant, rekent de app uit hoeveel cashback je krijgt. Dit wordt dan op je bankrekening teruggestuurd. Een andere vorm zie je bij websites die klanten doorverwijzen naar webshops. In de regel krijgen deze websites commissie over de aankopen die de doorverwezen klanten plaatsen. Veel websites kiezen ervoor om een deel van deze commissie als cashback naar haar klanten terug te storten. Waarom? Zodat jij de site blijft bezoeken en blijft gebruiken. Zo verdienen zij geld en jij hebt als klant het voordeel dat je geld terug krijgt. Houdt er wel rekening mee dat we hier praten over enkele procenten.

CashbackMet een cashbackactie pak jij vaak nóg meer korting dan met een couponcode

Hoe werkt een cashback actie?

Een cashback actie werkt redelijk simpel en wij gaan hier even uit van de normale cashback actie die je het vaakst tegenkomt. Je koopt een product tijdens een cashback actie. De actie is altijd gedefinieerd met een start- en einddatum. In de basis duurt deze periode meerdere maanden. In deze periode surf je naar de website van de fabrikant en vul je jouw klantgegevens in. Daarnaast kan een fabrikant vragen om foto’s van het product en een kopie van de aankoopbon. Uiteindelijk bepaalt de fabrikant of je recht hebt op de cashback actie. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd krijg je het geld binnen een aantal werkdagen of een aantal weken op je bankrekening teruggestort. Dat houdt dus ook in dat je bij aanschaf de volledige verkoopprijs betaalt!

Maximaal profiteren van een cashback actie

Cashback acties zijn enorm interessant en kunnen een klant doen beslissen om de aankoop die al op de planning stond eerder te doen. Toch is er een kans dat je niet maximaal profiteert. Als voorbeeld nemen we de BTW vrije dagen van de Media Markt. Die altijd in het eerste kwartaal van het jaar plaatsvinden. Op het moment dat een fabrikant een cashback actie van 1 januari tot en met 31 maart inzet, is het slim om dan even te wachten tot de BTW vrije dagen er zijn. Want dan profiteer je van de directe korting die de winkel geeft en je kunt ook nog eens aanspraak maken op de cashback actie. Met andere woorden: je korting is vele malen hoger!

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 30 april 2022

Hoe krijg je korting bij Amazon?