Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

CBS: 'Consumenten zijn weer iets positiever dan in december'

Door Barry 19 januari 2017 Leestijd: 0 minuten

Consumenten hebben weer iets meer vertrouwen in de economie, en dat is goed nieuws. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Met de stijging van 1 punt komt het consumentenvertrouwen uit op 13, wat het hoogste niveau is in 9,5 jaar. Volgens het statistiekenbureau ontstaat de lichte stijging van het vertrouwen door een positiever oordeel over de economie.

Hoewel het consumentenvertrouwen iets is toegenomen, nam de koopbereidheid iets af. Het hoogste consumentenvertrouwen werd bereikt in april 2000, toen kwam het aantal uit op 27. Het dieptepunt was vijf jaar na de start van de economische crisis: in februari 2013 kwam het getal uit op -44.

Koude weer

In november 2016 gaven consumenten 2,8 procent meer uit dan een jaar daarvoor. Dat kwam vooral door het koudere weer, waardoor de gasrekening duurder uitviel. Daarnaast werd er ook meer besteed aan duurzame goederen zoals meubels, apparatuur en kleding.

Consumenten zijn iets minder tevreden over de periode om grote aankopen te doen en zijn negatiever over hun eigen financiële situatie. Toch zijn Nederlanders wel positiever over de economische toekomst.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 18 januari 2017

Hoe gebruik je een kortingscode?

Bespaartips 16 januari 2017

Wat is Blue Monday?