Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Geen geld voor een dure camera? Zo maak je mooiere foto's met je mobiel

Door Barry 1 februari 2022 Leestijd: 2 minuten

Foto's kunnen voor de lol worden genomen, maar er kunnen ook hele speciale momenten zijn die je vast wilt leggen en dan is het toch wel prettig als je met je smartphone mooie foto’s kan maken. We hebben een paar tips voor je, waarmee je misschien nog mooiere foto’s kan maken van je bijzondere momenten.

Maak je lens schoon

Het lijkt natuurlijk heel erg logisch, maar je telefoon heb je vaak vast en zit in je tas of zak en dan kun je er wel vanuit gaan dat de lens vuil is. Maak dus voordat je een foto wil nemen even je lens schoon.

Tik op het scherm om het beeld scherp te stellen

De camera’s van de telefoons van tegenwoordig hebben inmiddels zeer veel opties gekregen. Zo ook het scherp stellen. De camera doet dit in principe helemaal zelf op het dichtstbijzijnde onderwerp, maar als je een ander punt scherp wil fotograferen, tik je even met je vinger op het onderwerp dat jij scherp wil hebben.

Zorg voor een goede belichting om een mooie foto te maken. Natuurlijk licht is altijd het beste.Zorg voor een goede belichting om een mooie foto te maken. Natuurlijk licht is altijd het beste.

Niet digitaal inzomen

Het inzomen met een telefoon is over het algemeen allemaal digitaal en dat kan je beter vermijden. Het beeld wordt eigenlijk vergroot, dus niet ingezoomd en daardoor hou je een vrij korrelige foto over. Wanneer dat mogelijk is, kan je beter wat dichterbij gaan staan.

Houd je telefoon recht

Probeer je telefoon altijd zo recht mogelijk te houden. Een foto die bewust scheef genomen is kan op zich bet leuk zijn, maar wanneer je dat doet als er een horizon op staat, wordt het erg druk en onrustig

Zorg voor goede belichting

Het belangrijkste van een goede foto is licht. Met je telefoon een foto maken in het donker kun je wel vergeten. Je kan beter gebruik maken van daglicht en dan kan je dat nog het beste doen in de zogeheten ‘gouden uurtjes’ en dat is een uur na zonopkomst en een uur voor zonsondergang. Als je overdag foto’s inpandig wil maken, zorg dan dat je het licht altijd in je rug hebt, zo wordt alles wat je voor je hebt staan mooi belicht.

Gebruik nooit een flitser bij je camera. Dat maakt je foto een stuk minder mooi.Gebruik nooit een flitser bij het maken van foto's. Dat maakt ze een stuk fletser en minder mooi.

Leer de functies van je camera kennen

Tegenwoordig zijn de gekste functies op de camera van je telefoon te vinden. Het instellen van je witbalans is inmiddels niet eens zo bijzonder meer en de meeste camera’s hebben nog veel meer goed bruikbare functies, dus probeer al je functies goed uit zodat je weet wat er mogelijk is.

Gebruik geen flitser

Wanneer je mooie foto’s wilt maken kan je dat beter doen zonder flitser. Je flitser is nou eenmaal bij lange na niet sterk genoeg om daar een fatsoenlijke foto in de avond mee te maken dus je kan beter dezelfde foto bewaren voor overdag.

Blijf oefenen

Maak zoveel mogelijk foto’s en vergelijk de resultaten met alle opties die je maar kunt bedenken, zowel de opties van je camera als de fysieke opties die je hebt. Het kost je tenslotte helemaal niets en weggooien is zo gebeurd.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen