Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Geld besparen en voedselverspilling tegengaan

Door Eva 21 oktober 2022 Leestijd: 2 minuten

Wist je dat de meeste gezinnen elk jaar meer dan €1.000 aan voedsel verspillen? Als we ons richten op hoe we onze voedselverspilling kunnen verminderen in plaats van op wat we goedkoper (en mogelijk meer verwerkt en minder voedzaam) kunnen kopen, kunnen we onze boodschappenrekeningen zien dalen. Deze aanpak bespaart je geld en helpt ook je negatieve impact op het milieu te verminderen. De productie en verwerking van voedsel is energie-intensief en voedselafval op de stortplaats produceert methaan - een krachtig broeikasgas - wat een goede reden is om te composteren. Klaar om geld te besparen en duurzamer te eten? Hier zijn tips om je voedselverspilling te verminderen.

Maaltijden plannen

Begin een routine: Ga elke zondag met je gezin, partner, huisgenoot of kat zitten en plan de maaltijden voor de week. Welke avonden ben je het huis uit en eet je niet thuis? Hoeveel maaltijden heb je die week nodig (houd rekening met restjes)? Hoeveel tijd heb je om de maaltijden te bereiden? Het is belangrijk om eenvoudige, snelle recepten te gebruiken. Moet je op een ochtend vroeg opstaan om iets in je slow cooker te gooien? Plan vooruit.

Maak een boodschappenlijstje van je geplande recepten en houd je daaraan. Ga niet hongerig naar de supermarkt, anders koop je impulsief snacks.

De juiste porties 

Dag in dag uit serveren we basisproducten als brood, rijst, aardappelen en pasta, en wat we niet op kunnen, gaat vaak rechtstreeks de vuilnisbak in. Heb je wel de juiste porties goed? Gebruik een portiecalculator als een handige manier om precies de juiste hoeveelheid af te meten. Bijvoorbeeld, een mok vol rijst is genoeg voor vier volwassenen.

Bekijk deze acties van supermarkten

Laat de tijd niet de baas zijn over je maaltijden

Je kunt dingen uit het avondeten als ontbijt eten. Overgebleven bonen van het diner van gisteravond? Meng ze door je eieren! Dat je normaal geen sperziebonen bij je ontbijt eet, wil niet zeggen dat het niet kan. Als je typische ontbijtvoedsel op is, dwing jezelf dan niet om eieren te gaan eten, alleen omdat die er nu eenmaal bij horen. Daag jezelf uit om in plaats daarvan de bonen bij het ontbijt te doen. Zo voorkom je dat je restjes weggooien en maak je je tong wat flexibeler. Flexibiliteit in je eetpatroon en je idee van wat een maaltijd is, stelt je in staat efficiënter te zijn door je voedselgebruik te maximaliseren en verspilling tegen te gaan. Flexibiliteit bespaart je geld, en niet alleen met eten.

Eet je restjes

Als je de neiging hebt om het ontbijt over te slaan, zijn kliekjes een geen excuus manier om 's ochtends wat voeding binnen te krijgen. Koop je normaal gesproken je lunch buiten de deur? Waarom niet geld besparen en restjes eten? Als je niet graag een paar avonden achter elkaar hetzelfde eet, probeer dan wat nieuws van je restjes te maken of gebruik de vriezer. Voorbereide maaltijden in de vriezer zijn geweldig voor avonden dat je laat thuiskomt of wanneer je een avondje niet wilt koken. Bewaar restjes in een doorzichtige bak op ooghoogte als ze in de koelkast gaan. Zo zullen ze minder snel achter in de koelkast verdwijnen.

Leer je koelkast en vriezer kennen

Inzicht in de datums van levensmiddelen en wat de houdbaarheids- en uiterste consumptiedatum-etiketten betekenen, is de sleutel tot een optimaal gebruik van je koelkast en vriezer. Door gewoon de koelkast te openen en de houdbaarheidsdatum te controleren, kan je al geld beginnen te besparen. Vlees, vis en kant-en-klaarmaaltijden zijn vaak de duurste dingen die we kopen - door regelmatig de datums op bederfelijke producten in je koelkast te controleren, kun je ze uit de prullenbak houden. Zet pas gekochte artikelen in de vriezer als je denkt dat je geen tijd hebt om ze snel op te eten of te koken. Zuivelproducten worden vaak vergeten achter in de koelkast. Als je thuiskomt met je boodschappen, doe dan zo veel mogelijk meteen in de vriezer. Als je grote pakken kipfilet of vis hebt, verdeel ze dan in diepvrieszakjes en vries de afzonderlijke porties in.

Voedsel doneren

Als je voedsel hebt waarvan je weet dat u je niet gaat opeten, doneer het dan. Er zijn vaak beperkingen op wat je kunt doneren, afhankelijk van aan wie je doneert. Kijk naar de eisen en welke levensmiddelen het meest nodig zijn. Doneer dan wat je kunt. Als we al ons goede voedsel dat wordt verspild naar de behoeftigen konden sturen, zouden we de honger in de wereld kunnen oplossen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 30 september 2022

8 tips om te besparen op make-up

Bespaartips 23 september 2022

Uit eten met korting, hoe doe je dat?