Jaloezieën

Geld besparen met slimme apparaten

Door Eva 21 mei 2022 Leestijd: 3 minuten

Slimme apparaten zijn erg gaaf! Je kunt deze apparaten bedienen met je stem en via een app op een smartphone of een tablet. Zo kun je lekker vanaf je luie bank de verlichting aan- of uitzetten, de verwarming hoger of lager zetten en zelfs je gordijnen open of dicht doen. Slimme apparaten worden alsmaar populairder en dat is niet alleen wegens het feit dat ze eenvoudig te bedienen zijn. Met slimme apparaten kun je ook een hoop geld besparen! Hoe? Dat lees je in dit blog.

Wat is een slim apparaat?

Voordat we iets meer vertellen over waar je op kunt besparen en hoe je met slimme apparaten geld kunt besparen, is het goed om even uit te leggen wat een slim apparaat is. Nee, een slim apparaat is geen machine die moeilijke rekensommen voor je maakt of je antwoord geeft op de belangrijke vragen van het leven. Maar het zijn wel producten die je met behulp van een applicatie op de telefoon of een tablet kunt bedienen. Of die je zelfs met spraakcommando’s kunt besturen. Er zijn al tientallen slimme producten verkrijgbaar. Van slimme lampen tot aan slimme gordijnen en van slimme speakers tot aan slimme thermostaten.

Besparen op de energierekening

Wanneer je slimme apparaten gebruikt kun je heel snel en eenvoudig geld besparen op de energierekening. Een simpele slimme lamp kan op jaarbasis al een aantal euro’s opleveren. Enerzijds, omdat je de lamp met behulp van een app of spraakcommando makkelijker aan of uit kan zetten en je kunt ook tijdschema’s instellen. Zodat lampen op een bepaald tijdstip uit of aan gaan. Je kunt er ook voor kiezen dat een lamp automatisch uitschakelt als er geen beweging wordt gedetecteerd. Handig als je van huis gaat en bent vergeten om de verlichting uit te doen. Dat gaat dan vanzelf en er wordt dan ook niet onnodig stroom verbruikt. Terwijl slimme lampen in de regel ook altijd voordelige LED-lampen zijn.

Slimme radiatorknopEen slimme radiatorknop geeft je meer controle over de temperatuur in een kamer en kun je van afstand (automatisch) in- en uitschakelen.

Slimme thermostaat

De slimme lamp is slechts een voorbeeld van een slim apparaat waar je geld mee kunt besparen. Wat te denken van een slimme thermostaat? Een slimme thermostaat geeft je meer controle over wanneer de verwarming aan en uitgaat en een slimme thermostaat kan bijvoorbeeld ook de verwarming uitschakelen wanneer er niemand aanwezig is. Zo wordt er niet onnodig gestookt en dat scheelt uiteindelijk in de euro’s. Met de slimme thermostaat krijg je ook meer controle over je verbruik, omdat je dit in de app kunt aflezen. Zo wordt je bewuster van hoeveel je stookt en kun je hier wellicht je gedrag op aanpassen waarmee je euro’s op de stookkosten kunt besparen.

Bespaar extra met deze smarthome deals

Slimme radiatorknop

In de verlening van de slimme thermostaat is een slimme radiatorknop ook zo’n vernuftige gadget waarmee je kosten kunt besparen. Een slimme radiatorknop kun je met de app instellen en zo kun je tijdschema’s instellen. Zodat je niet op momenten dat het niet nodig is stookt. Daarnaast zijn er ook slimme radiatorknoppen die het allemaal zelf verzinnen. Ze draaien de verwarming terug als de temperatuur aangenaam is of als de zon schijnt. Ze schakelen weer in als de temperatuur daalt of als het donker wordt. Ideaal, toch? Er zijn ook knoppen die zelfs de luchtkwaliteit van je huis kunnen meten. Dus het is niet alleen een kostenbesparend product, maar ook een product dat meehelpt aan een gezonder leefklimaat.

GoogleVoor een smart home is een hub nodig, bijvoorbeeld van Google of Amazon.

Slimme stekkers

Je kunt jouw stopcontacten voorzien van slimme stekkers en dit kan ook veel geld opleveren. Een behoorlijke kostenpost zijn aangesloten stekkers die continu stroom verbruiken. Vrijwel iedereen heeft in een stopcontact een telefoonlader zitten, maar wist je ook dat een lader stroom verbruikt als er helemaal geen smartphone is aangesloten? Op dagbasis maakt het niet zoveel uit, maar je schrikt als de kosten op jaarbasis uitrekent. Met een slimme stekker kun je de stekker op bepaalde tijden activeren of deactiveren zodat er niet onnodig stroom wordt verbruikt. En dat scheelt uiteindelijk weer in de papieren.

Waar kan ik slimme apparaten kopen?

Als je voor de grap “slimme apparaten” in Google tikt krijg je tienduizenden zoekresultaten die over Smart Home oplossingen gaan. Er zijn specialisten die jouw huis van A tot Z slim kunnen maken, maar je kunt ook zelf slimme apparaten aanschaffen bij winkels, zoals tink, SlimmeDingen.nl, eufy en bol.com. Zelfs de Action heeft een uitgebreid assortiment van slimme apparaten waarmee je het huis slimmer kunt maken en waarmee je kosten kunt besparen. Ondanks dat is er een groot aanbod in merken en het is altijd goed om bij een merk te blijven als je daarvoor kiest. Want de kans is dan groot dat je eventuele uitbreidingen van de Smart Home oplossing probleemloos aan elkaar kunt koppelen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 30 april 2022

Hoe krijg je korting bij Amazon?