Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Hoe lang gaat een wasmachine mee en hoe verleng je de levensduur?

Door Eva 19 maart 2022 Leestijd: 3 minuten

Er zijn ontzettend veel winkels en webshops die regelmatig aanbieden op wasmachines hebben. Daar kun je goed van profiteren en voor een aantrekkelijke prijs een nieuwe wasmachine aanschaffen. Maar het is natuurlijk beter om een vroegtijdige vervanging te voorkomen. Want een wasmachine is toch een prijzig product en nu niet bepaald en sexy product waar je graag jouw geld aan uitgeeft. In dit blog geven wij daarom een aantal handige tips over hoe je levensduur van een wasmachine kunt verlengen.

Correct gebruiken

De eerste tip die we voor je hebben is om de wasmachine niet te vol te stoppen. Wanneer je een wasmachine koopt wordt in de handleiding vaak aangeven hoeveel inhoud een wasmachine kan dragen. In de regel hebben de meeste wasmachine een maximale inhoud van 7 kilogram. Op het moment dat je de wasmachine met meer dan 7 kilogram aan kleding laadt, kan de wasmachine kapot gaan. Het repareren van de trommel en de beugels waar de trommel in hangt is vaak enorm kostbaar en een vervanging is dan meestal de enige oplossing. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Regelmatig reinigen

Het spreekt een beetje voor zich, maar een wasmachine regelmatig reinigen verlengt zonder twijfel de levensduur van het apparaat. Achtergebleven zeepresten en vervuilde filters kunnen voor een minder goede werking van de wasmachine zorgen. Met als resultaat dat de machine ook harder moet werken en dus zowel meer energie verbruikt als sneller slijt. Snellere slijtage zorgt er weer voor dat je de machine waarschijnlijk eerder moet vervangen dan dat je lief is.

De beste wasmachines en ander witgoed

WasmachineReinig je wasmachine regelmatig!

Controleren voordat je de was in de wasmachine stopt

We vergeten het allemaal wel eens. Het controleren van broekzakken. Sleutelbossen, kleingeld en andere objecten die we in een wasmachine kwijtraken. Dat is niet alleen vervelend, maar deze zaken kunnen je wasmachine ook beschadigen. Zelfs zo ernstig dat repareren geen optie meer is. Dus de tip die we voor je hebben is om de was goed te controleren voordat je de kleding in de wasmachine stopt.

Wasmachine correct plaatsen

Het klinkt misschien een beetje raar, maar een wasmachine die niet correct geplaatst is gaat binnen een mum van tijd defect. Daarom is het belangrijk om de wasmachine correct te plaatsen. Controleer goed of de wasmachine wel waterpas staat. Een bezorgdienst doet dit standaard als je ervoor hebt gekozen om de wasmachine te laten leveren, maar het kan zeker geen kwaad om het dubbel te controleren. En uiteraard moet je zelf de machine waterpas zetten wanneer je zelf de wasmachine ophaalt en installeert. Het afstellen gaat vrij eenvoudig met de vier draaipootjes die onderop een wasmachine aanwezig zijn.

Vergeet de transportbouten niet

Als je zelf een wasmachine ophaalt en installeert moet je niet vergeten om de transportbouten te verwijderen. De transportbouten beschermen de trommel en zorgen ervoor dat er geen onderdelen tijdens vervoer defect raken. Alle wasmachine worden standaard met transportbouten geleverd. Wanneer je gaat verhuizen is het goed om deze weer terug te plaatsen voordat je de wasmachine vervoert. En natuurlijk is het goed om te controleren of de bezorgers de transportbouten wel hebben verwijderd als je ervoor hebt gekozen om de wasmachine te laten leveren.

Plaats je wasmachine wel waterpas staat.Plaats je wasmachine wel waterpas staat.

In de juiste ruimte neerzetten

In de basis staat de wasmachine in een badkamer of een speciaal washok. Maar het komt voor dat gebruikers wasmachines ook elders in of rondom het huis plaatsen. Bijvoorbeeld in een schuur. Dat is een goed idee, maar je moet er wel voor zorgen dat je de machine niet in vorstgevoelige ruimten plaatst. Vorst kan namelijk onderdelen en elektronica van de machine beschadigen en in de basis wegen de reparatiekosten niet op tegen de prijs van een nieuwe wasmachine.

Nog meer goede witgoed deals

De laatste tips

We hebben nog een paar laatste tips voor je waarmee je de levensduur van de wasmachine kunt verlengen. Draai af en toe een kookwas om de machine goed te reinigen. Uiteraard stop je dan geen kleding en wasmiddel in de machine. Door de kookwas te draaien wordt de machine eens flink gereinigd en doorgespoeld. Zo worden bijvoorbeeld vuil en schimmels losgeweekt en verwijdert. Daarnaast is het ook slim om niet te heet te wassen. Het liefst zelfs zo koud mogelijk. Zo voorkom je kalkaanslag en kalk kan een machine beschadigen of er zelfs voor zorgen dat een machine defect raakt. En heb je last van vieze geurtjes die niet verdwijnen? Koop dan niet direct een nieuwe machine, maar zorg ervoor dat je de deur van de wasmachine eventjes open laat staan als je een was hebt gedraaid. Daar verhelp je het probleem van vieze geurtjes mee.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen