Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Wat is househacking en hoe werkt het?

Door Eva 14 mei 2022 Leestijd: 3 minuten

Househacking is een vorm om op jouw woonlasten te besparen. Je kunt rigoureus gaan verhuizen en soms is dat nodig, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Je kunt dichterbij huis kijken en grote uitgaven besparen of zelfs door een ander laten betalen in ruil voor een kamer. Vanuit Engeland waait het woord ‘househacking’ steeds verder Europa in om te besparen op jouw woonlasten.

Wat is househacking?

Househacking verspreid de woonlasten van één woning over meerdere personen of gezinnen, waardoor per persoon de lasten omlaaggaan. Zo heb je financieel een stabielere basis en kun je meer buffer opbouwen voor wel een volledig huis voor jou/jullie zelf of eventueel sparen voor een groot doel.

Meergezinswoningen

Een van de meest voorkomende househacking opties op dit moment is een meergezinswoning kopen. Dat houdt in dat je in de ene woning woont en de andere woning verhuurt. Beide woningen staan dan wel op één stuk grond of aansluitende grond. Als er gezorgd wordt voor goede voorzieningen en enige luxe is het zelfs mogelijk om een huur te vragen inclusief meubels waardoor jouw eigen woning ook volledig wordt betaald. Deze methode werkt op dit moment zo goed omdat er een groot tekort is aan woningen op de woningmarkt en er veel mensen zijn, vooral starters, die op zoek zijn naar hun eigen plek. Via deze weg is het voor de ene partij haalbaar om een woning te vinden en voor de andere zijn financiële woonlasten te beperken.

Houd er wel rekening mee dat het onderhoud betaald dient te worden en spaar hier ook voor zodat dat niet een financiële strop kan worden.

HousehackingJe kunt bijvoorbeeld - als je een groot huis hebt - besluiten om een of meerdere kamers te verhuren.

Verhuur een kamer

Een eenvoudigere kleinere manier is om de logeerkamer of zolder te verhuren aan bijvoorbeeld een student. Je kunt alleen een kamer los verhuren met de ruimtes gedeeld of als het mogelijk is een logeerkamer met eigen opgang. Er zijn websites zoals Airbnb waar je jouw kamer te huur aan kan bieden voor bijvoorbeeld ook toeristen die een korte periode verblijven.

Als je deze manier van househacking wilt doen hou er dan wel rekening mee dat er vreemde mensen in jouw huis rondlopen. Bedenk jezelf goed of je hier comfortabel genoeg mee bent en dit ook haalbaar is binnen jouw gezinssituatie. De verhuur van de kamer zal niet de hele woonlasten reduceren maar wel een stuk kunnen verlichten.

Geen househacking, maar wel manieren om te besparen op je woning

Voor het verhuren van een kamer met gedeeltelijke ruimtes kun je tegenwoordig al snel zo’n 500 euro per maand vragen. Als er sprake is van een grotere kamer, speciale locatie of luxe dan lopen de prijzen op richting 900 euro per maand. Doordat het aanbod beperkt is en de vraag hoog, zijn de afgelopen jaren deze prijzen enorm gestegen. Het is een mooie financiële besparing als je jouw kamer een aantal maanden per jaar kan verhuren en zo vrijwel geen hypotheeklast meer over hebt en zelfs een flink stuk extra kan sparen.

Verhuren tijdens afwezigheid

Je kunt ook jouw woning verhuren als jij niet aanwezig bent, bijvoorbeeld als je op vakantie bent of op zakenreis. Veel toeristen die in Nederland komen zijn op zoek naar een plek volledig voor hunzelf en betalen rustig 150euro per nacht. Als je uit gaat van een vakantie van minimaal één week dan spreek je al snel over zo’n 1000euro wat in de meeste gevallen één en misschien wel twee maanden hypotheeklasten zijn. Stel dat je dit twee a drie keer per jaar doet dan heb je al snel een half jaar geen hypotheeklasten.

HousehackingMaak wel goede afspraken over het verhuren van (een deel van) je woning.

Verhuur opslagruimte

Heb je nou veel opslagruimte over in jouw schuur bijvoorbeeld dan kun je ervoor kiezen om die ruimte te verhuren. Door jouw opslagruimte te verhuren heb je niet direct de hele dag mensen over de vloer heen in jouw woning. Wel zal je ervoor moeten zorgen dat de opslagruimte toegankelijk is binnen redelijke momenten en dit kan enige overlast geven.

Koop een camper

Ben je met jouw gezin dol op reizen en wil je besparen op én jouw vakanties én woonlasten? Dan is een camper een ideale oplossing. Door met een camper op vakantie te gaan kun je op reiskosten en overnachtingskosten aanzienlijk besparen maar daarnaast kun je hem ook verhuren als je hem niet gebruikt. Door de camper te verhuren kun je voor langer termijn best een leuk geldbedrag bij elkaar sprokkelen die jouw woonlasten weer omlaag brengen.

Er zijn zelfs mensen die als zij met pensioen gaan hun woning verkopen en dan met een camper rondreizen en zo vrijwel geen woonlasten meer hebben. Deze vorm van househacking is nog vrij nieuw binnen Nederland, maar zeker het overwegen waard als reizen nog op jouw to-do-list staat.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 30 april 2022

Hoe krijg je korting bij Amazon?