Langer met je kleding doen: de keerzijde van de fast fashion industrie

Het kopen van een nieuwe trui, broek of accessoires om die vervolgens na een of twee keer dragen alweer in te ruilen voor iets nieuws. Het klinkt als iets moois: je hebt immers altijd nieuwe kleding. Maar aan deze fast fashion industrie kleeft ook een grote keerzijde, die schadelijke gevolgen heeft voor arbeiders, milieu en klimaat.

Maar voordat we daar verderop ingaan: wat is fast fashion precies? Fast fashion, vertaald in het Nederlands als snelle mode, is kleding die draait op trends. Grote bedrijven zoals H&M, Topshop en de Zara zien iets op sociale media, de catwalk of op straat en produceren een goedkopere versie van deze kleding die vervolgens snel in de winkel liggen.

Voordat de trend is afgelopen wordt er alweer gewerkt aan een nieuwe collectie en zo kan het zijn dat je iedere week of maand weer volledig nieuwe kleding ziet in de winkel.

Katoen = veel water

NRC publiceerde in 2017 al een uitgebreid artikel over de schadelijke effecten van deze zogeheten fast fashion industrie, de snelle mode.

Vroeger hadden de meeste modewinkels een voor- en een najaarscollectie. Inmiddels gaan sommigen bedrijven al zover dat ze iedere week met een nieuwe collectie komen. Het verkopen van overgebleven kleding op een tweedehandsmarkt of in een outlet kost vaak meer geld in termen van distributie en tijd, dat deze kleding vaak regelrecht op de vuilnisbelt belandt.

Volgens NRC kost het maken van kleding extreem veel water, vanwege de katoenplanten die moeten groeien om aan de vraag te voldoen. De krant heeft uitgerekend dat als je een t-shirt en een spijkerbroek wilt produceren, er bijna 20.000 liter water nodig is. Daar kun je best lang voor douchen. In een tijd waarin er steeds meer droogte is, kan dit water voor veel betere doeleinden worden gebruikt.

Kledingwinkel

Foto: Pixabay

CO2-uitstoot

Daarnaast legt het katoen wat wordt gebruikt in jouw kleding vaak een lange weg af. Een katoenplant wordt bijvoorbeeld geproduceerd in Zuid-Amerika of Afrika en dan verscheept naar de goedkopere productielanden, zoals Bangladesh, Myanmar of China. Daar wordt de katoen geverfd en vervolgens weer naar een ander land gebracht voor het in elkaar zetten van de kleding.

Als een kledingstuk eenmaal is gemaakt is het tijd om het te brengen naar het distributiecentrum, die in het geval van Nederland bijvoorbeeld ook in Duitsland of België kan zitten. Vanuit daar wordt het naar de vele vestigingen gebracht in Nederland. 

Je kunt je wel voorstellen om hoeveel katoen dit jaarlijks moet gaan en welke kosten in termen van CO2 uitstoot hieraan te pas komen. Naar schatting draagt de kledingindustrie dan ook voor 10% bij aan de totale uitstoot van CO2. Het loont dus - zeker als je milieubewuste keuzes wilt maken - om kleding langer te dragen of kleding te kopen op tweedehandsmarkten of van bedrijven die recyclen en verminderen hoog in het vaandel hebben staan.

Arbeiders werken onder zware omstandigheden

Niet alleen het milieu heeft baat bij een kleinere kledingindustrie, ook de werknemers in de armere productielanden die vaak onder embarmelijke omstandigheden moeten werken. Er is vaak sprake van onderbetaling, lange werktijden en gevaarlijke leefomstandigheden. In Bangladesh kwamen in 2013 meer dan 1.100 mensen om het leven toen de kledingfabriek waarin ze werkten instortte (link). Ook overleden in de laatste twintig jaar tientallen mensen in fabrieken vanwege branden en bedrijfsongevallen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Shoppen

Foto: Pixabay

De Volkskrant heeft een artikel gepubliceerd met daarin foto's van meisjes die moeten werken in een kledingfabriek en uitgerekend hoeveel een arbeidster uiteindelijk krijgt van de opbrengst van een shirt. Daaruit blijkt dat van een t-shirt dat in Nederland 20 euro kost, de werkneemster slechts 0,18 euro krijgt.

Er zijn ook fast fashion bedrijven die in de toekomst proberen klimaatneutraal te produceren en oude kleding innemen om te recyclen of te hergebruiken. Dit is alleen nog in een beperkte mate, dat voor nu vooral het verminderen van consumptie helpt.

Tot slot

Het lijkt misschien een beetje raar dat wij als kortingscodewebsite oproepen om minder te consumeren. Maar ook wij willen graag onze verantwoordelijkheid nemen om bezoekers bewust te maken van de gevolgen van shoppen bij 'fast fashion' bedrijven. IkZegKorting.nl raadt daarom ook altijd aan om bewust te shoppen en te gaan voor merken die verminderen, hergebruiken of betere materialen gebruiken. 

En wil je het helemaal goed aanpakken, dan kun je ook gaan voor tweedehandskleding. Op websites als Marktplaats, United Wardrobe of gewoon je lokale rommelmarkt, wordt vaak een heleboel leuke kleding aangeboden voor een prikkie. Daarnaast kun je natuurlijk altijd kleding ruilen met vrienden of familieleden. Een keer wassen en het kledingstuk is weer als nieuw.

Daarnaast zou je ook kunnen gaan voor iets duurdere, maar ook kwalitatief betere, kleding of accessoires die je langer kunt gebruiken. Hierdoor kost je mode misschien iets meer, maar aan het eind van de streep bespaar je altijd omdat je er langer mee doet.

En dat is misschien dan ook wel de beste win-win situatie: winst voor het milieu en klimaat en winst voor je portemonnee.

Barry (1989)

Reageer op dit artikel of stel een vraag