Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Korting op televisies: waar moet je op letten?

Door Eva 14 mei 2022 Leestijd: 3 minuten

Je televisie gaat stuk en het is dus tijd om een nieuwe tv aan te schaffen. Of je bent van mening dat de huidige televisie die op het kastje staat of aan de muur hangt wel een maatje groter mag. Een televisie koop je doorgaans niet ieder jaar. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten, welke verschillen er zijn en hoe je van de geldende kortingen kunt profiteren! In dit blog vertellen we hier meer over.

Gemiddelde prijs van een goede televisie

De gemiddelde prijs van een goede televisie voor in de woonkamer kost tussen de 700 euro en 1.500 euro. Natuurlijk zijn er veel goedkopere modellen, maar dan heb je in de basis televisies met een kleiner beeldformaat en met een mindere beeldkwaliteit. Deze televisies worden doorgaans voor in de bijkeuken of de slaapkamer gekocht. In de woonkamer wil je een goed product. Waar je kunt genieten van je favoriete televisieprogramma’s, films en series. En misschien ben je ook wel een fanatieke gamer en heb je een goed scherm voor je games nodig!

Beeldkwaliteit en schermformaat

Het eerste waar je op let is natuurlijk het schermformaat en de beeldkwaliteit. Het juiste formaat is eenvoudig te bepalen door te meten op hoeveel meter afstand je van de televisie zit. In de basis zitten de mensen gemiddeld 3 tot 4 meter van het scherm af en dan is een beeldformaat van 55 inch of 65 inch de beste keuze. Bij een kleinere afstand kies je logischerwijs voor een kleiner scherm en bij een grotere afstand voor een groter scherm. Natuurlijk wil je ook dat de beeldkwaliteit top is.

 

TelevisieLet altijd op de beeldkwaliteit en het schermformaat.

In beeldkwaliteit heb je vaak de keuze in een Full HD of een Ultra HD 4K scherm. Het Ultra HD 4K scherm is op dit moment het populairste scherm. Daarnaast heb je ook de keuze in een LED-, QLED- of een OLED-televisie. Een OLED-televisie geeft de beste beeldkwaliteit, omdat deze schermen veel diepere kleuren bevat. Een LED heeft dat veel minder. Het grote verschil zie je op donkere en zwarte beelden. Bij een LED zie je hier een soort vergrijzing en gloed ontstaan terwijl op een OLED zwart ook echt zwart is. QLED is een model dat specifiek door Samsung wordt gemaakt en zit een beetje tussen de kwaliteit van een LED en een OLED in.

Ook met deze acties krijg je korting op elektronica

Bijzondere functies

Er zijn ook bijzondere functies waar je op kunt letten, zoals hoe snel de beeld verversingssnelheid van een scherm is en of de televisie wel HDR ondersteunt. Deze twee factoren bepalen voor een groot deel hoe vloeiend het beeld loopt. Bij televisies met HDR ondersteuning en een beeld verversingssnelheid van 100 Hz of meer loopt het beeld vloeiend en heb je geen last van “ghosting”. Bij een televisie met 60 of 50 HZ heb je dat wel en dat houdt in dat als je The Matrix kijkt dat je Keanu Reeves meerdere keren door het beeld ziet rennen. Deze televisies kunnen namelijk veel minder goed en snel het beeld opbouwen.

Aansluitingen

Een ander punt waar je op kunt letten zijn het aantal aansluitingen van een televisie. Doorgaans heb je meerdere HDMI-poorten nodig om zaken, zoals de ontvanger van interactieve televisie, een Blu-ray Disc speler, Google Chromecast en een spelcomputer aan te sluiten. Hoe meer apparaten je hebt des te meer aansluitingen heb je nodig. Doorgaans hebben televisies 3 of 4 vrije HDMI-poorten waar je randapparatuur op kunt aansluiten. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of je bijvoorbeeld de soundbar of een home cinema systeem met digital coax of TosLink kunt aansluiten.

televisieGa je alleen maar een Google Chromecast nodig, of heb je meer aansluitingen nodig?

Hoe meer mogelijkheden des te duurder de tv is

Hoe meer een televisie kan des te duurder het is. Zo simpel is het. Een Ultra HD 4K OLED-televisie met 4 HDMI-poorten en 100 Hz is logischerwijs duurder dan een Full HD LED-tv met 3 HDMI-poorten en 100 Hz. Ook het beeldformaat speelt een belangrijke rol in de prijs. Hoe groter de tv des te hoger de prijs. Maar door af te wegen wat je nodig hebt en wat je zoekt kun je dus wel veel invloed uitoefenen op de prijs van een tv. En dan kun je ook nog eens van de vele kortingen die worden aangeboden!

Hoe krijg je de beste korting op een nieuwe tv?

De grote vraag is natuurlijk hoe je de beste korting op een nieuwe tv kunt krijgen. Als je stel op sprong de tv moet vervangen ben je overgeleverd aan de aanbiedingen die op dat moment gelden. Gelukkig hebben vrijwel alle grote aanbieders van televisies altijd wel een aanbieding waar je van kunt profiteren. Wanneer je de televisie wilt vervangen, omdat je gewoon iets anders of beters wilt, is het goed om gewoon even te wachten op acties, zoals de BTW-vrije dagen, Black Friday of een televisie actie rond een EK of WK voetbal. Kun je niet wachten of ben je het niet eens met de aangeboden korting? Dan kun je ook gewoon om korting vragen! Dit is niet ongebruikelijk en in de meeste gevallen krijg je altijd wel een beetje korting. Hetzij in de prijs of in de vorm van een extra product, zoals een HDMI-kabel.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 30 april 2022

Hoe krijg je korting bij Amazon?