Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Hoe moet je onderhandelen over de prijs?

Door Barry 9 april 2022 Leestijd: 3 minuten

Wij Nederlanders willen graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat klinkt een beetje negatief en zo is het niet bedoeld. Natuurlijk willen we profiteren van de maximale korting en gelukkig zijn er genoeg winkels en webshops die standaard mooie kortingen hebben. Aanbiedingen zijn enorm interessant, maar er is nog een manier om korting te krijgen. Door erom te vragen! Maar wat is het beste moment om korting te vragen? In dit blog geven wij een aantal handige tips.

De gunfactor

Het klinkt een beetje stom, maar de gunfactor speelt een belangrijke rol. De verkoper moet namelijk jou willen belonen met een mooie korting als je om korting vraagt. In veel winkels is het gebruikelijk om voor korting te vragen. Vooral bij meubelzaken, keuken- en badkamerspecialisten en elektronicawinkels is om korting vragen helemaal ingeburgerd. Houdt er dus ook rekening mee dat verkopers hierin getraind worden. Want jouw doel is om zoveel mogelijk geld te besparen terwijl hun doel is om zoveel mogelijk geld aan je te verdienen.

Het spel

Korting vragen is dan ook een spel. Je bent immers aan het onderhandelen om tot een overeenkomst te komen. En wat is nu echt een vuistregel bij het onderhandelen? Nooit het eerste bod accepteren! Stel dat je een wasmachine gaat uitzoeken en het apparaat kost 449 euro. Je wilt het apparaat graag meenemen voor 400 euro. De verkoper zegt dan misschien dat 400 euro niet mogelijk is en komt met een tegenvoorstel. Bijvoorbeeld door een bedrag van 429 euro aan te bieden of door er een gratis product bij te leveren. Als je weet dat er ruimte is, weet je ook dat er meer ruimte is dan dat de verkoper voorstelt. Dus je zou dan nog een tegenbod kunnen doen.

Je ziet vaak al snel genoeg of je te hebben hebt met een aardige of vervelende verkoperJe ziet vaak al snel genoeg of je te hebben hebt met een aardige of vervelende verkoper

Schaamtegevoel

Wanneer een onderhandeling niet lukt of de verkoper zijn poot stijf houdt, kan er een gevoel van schaamte ontstaan. Je hebt de onderhandelingen immers verloren en niet je doel bereikt. Veel mensen druipen af met een schaamtegevoel terwijl dat helemaal niet nodig is. De verkoper heeft gewoon fair & square gewonnen. Dan kun je twee dingen doen. Het bod accepteren of weigeren. Accepteer je het bod heb je alsnog een mooi product in je bezit en wanneer je het bod weigert kun je natuurlijk verder gaan kijken of bij een andere winkel het gewoon opnieuw proberen.

Over deze prijzen hoef je niet meer te onderhandelen

Acteren

Onderhandelen is ook een beetje acteren. De beste tip die wij je kunnen geven is om niet overdreven positief over een product te zijn. Toon zelfs een beetje desinteresse, want zo neem je een koopsignaal naar een verkoper toe weg. Stel dat je op een mooie advertentie van een tweedehandse auto afgaat en je loopt op locatie direct op de auto af en je gaat de auto driftig inspecteren en je zegt hardop dat het een mooie auto is. Dan weet de verkoper al dat je de auto graag wilt meenemen. Als je een beetje laconiek overkomt moet de verkoper veel harder zijn best doen om de koop te sluiten. Dit is ook hét moment om te onderhandelen over de prijs! “Ja, ik wel best een proefrit maken, maar laten we eerst even over prijs babbelen. Is dit jouw bodemprijs?”.

Naar binnen stappen en om korting vragen

Veel consumenten worden een beetje zenuwachtig als ze om korting willen vragen. Daarom willen ze het ook zo snel mogelijk achter de rug hebben. Maar bij een winkel naar binnen stappen, een verkoper aan zijn mouw trekken en om korting vragen is natuurlijk niet slim. De verkoper heeft op dat moment nog helemaal geen reden om je korting te geven. Je moet een beetje vertrouwen en een gunfactor kweken. Ga daarom eerst een goed gesprek aan. Praat over het product, maak een geintje tussendoor en toon ook een beetje interesse in de verkoper. “Goh! Je hebt wel druk vandaag zeg. Is het een beetje te doen?”. Zo’n koetjes- en kalfjes gesprek levert al heel veel waarde op.

Korting vragen is een spel, waarbij je soms zult winnen en soms zult verliezenKorting vragen is een spel, waarbij je soms zult winnen en soms zult verliezen

Gedoemd te mislukken

Als je een beetje mensen kunt lezen kun je al vrij snel zien of je met een leuke en vrolijke verkoper te maken hebt. Die het onderhandelen als een leuk spel ziet en graag met jou de onderhandelingen aangaat. Wanneer dit niet het geval is krijg je vaak een negatieve ervaring, want de verkoper heeft er helemaal geen zin en houdt het poot direct stijf. Dan voel je je als klant ook niet gewaardeerd. Kies dus zorgvuldig het moment en kijk goed naar de verkopers die rondlopen. Het onderhandelen begint feitelijk al als je de winkel binnen stapt!

Bekijk ook deze kortingen op wonen

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen