'Fabrikanten maken ons onbewust verslaafd aan smartphone'

Mensen kunnen helemaal niets doen aan hun smartphoneverslavingen. Fabrikanten maken ons bewust verslaafd, beweert een Amerikaanse onderzoeker.

Psycholoog Adam Alter van de New York University schreef het boek Superverslaafd over de verslavingen van mensen in het dagelijkse leven. Een smartphone is een van die hardnekkige verslavingen, en dan met name de apps van sociale media.

"Neem bijvoorbeeld de like-knop op Facebook. Die is toegevoegd omdat hij inspeelt op een belangrijke behofte; weten wat anderen van ons vinden", zegt Alter in de Telegraaf. Elk bericht dat we plaatsen controleren we op de hoeveelheid reacties en likes.

Omdat mensen hun apps ook iedere keer updaten, blijven we ze ook gebruiken. Daar maken deze bedrijven nuttig gebruik van door ook zodoende meer reclames te tonen. En de verslavingen blijven niet bij het controleren van je sociale media; wat dacht je bijvoorbeeld van de trillingen die je voelt en hoort als er een notificatie is?

We kunnen er helemaal niets aan doen, verslaafd raken aan de smartphone. Behalve teruggaan op de Nokia 3310, dan.

Laura (1984)

Ontmoet onze social media expert Laura. Ze is geboren in 1984 en schrijft sinds 2015 voor Ikzegkorting.nl blogs over hoe je het beste kunt besparen. Zelf is ze fanatiek verzamelaar van kortingscodes en haat ze te veel betalen.

Reageer op dit artikel of stel een vraag