Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

5 tips voor goedkope wijn

Door Eva 21 oktober 2022 Leestijd: 2 minuten

Het vinden van een fles wijn die goedkoop is en toch goed smaakt, kan een lastige opgave zijn - tenzij je weet waar je op moet letten. Het is misschien verleidelijk om de goedkoopste fles uit de schappen te pakken of de wijn die in de uitverkoop is, maar dan krijg je misschien een in massa geproduceerde, goedkope wijn die niet alleen vreselijk smaakt, maar ook nog eens toevoegingen bevat.

Het probleem begint met een zeker gebrek aan transparantie, dat samenhangt met de wildgroei van verschillende wijnmerken en de vaagheid van hun nomenclatuur. Dit is een markt waar twee wijnen uit dezelfde plaats en met min of meer niet van elkaar te onderscheiden verpakkingen gemakkelijk prijskaartjes kunnen hebben aan de tegenovergestelde uiteinden van een spectrum dat loopt van 3,99 euro tot enkele duizenden euro's. Dus of je nu op zoek bent naar een goedkope rode kwaliteitswijn of een lekkere maar betaalbare witte, hier volgen enkele nuttige tips over hoe je een goede, goedkope fles wijn kunt herkennen.

Supermarkten met korting

Discountsupermarkten Aldi en Lidl zijn favoriet voor goedkope wijn. Aldi biedt een groot assortiment wijn voor minder dan 5 euro, waaronder Pinot Grigio en Sauvignon Blanc.

Sommige van deze wijnen zijn van grote merken zoals Cambalala en Kooliburra, maar er zijn ook kleinere merken. In de winkel worden wijnen vaak afgeprijsd op speciale aanbiedingen en het is de moeite waard een kijkje te nemen in de sectie ‘Speciale wijnen' voor beperkte oplagen wijn, dat wil zeggen van een wijngaard die niet het hele jaar door kan leveren.

Vind wijnaanbiedingen

Lees het etiket met een kritisch oog

Het ontcijferen van een wijnetiket kan soms een uitdaging zijn, omdat bloemrijke marketingtaal kan afleiden van de informatie die je eigenlijk vertelt wat er in de fles zit. Wijnhuizen zetten informatie op de achterkant om je te helpen. Neem het voor wat het waard is. Niet degenen die poëtische taal uitslaan - je kunt kijken naar wat ze je vertellen om het mee te combineren of hoe je het moet beschrijven. 

Blijf niet hangen in dure wijngebieden

Als je vooral kijkt naar een aantal van de meer begeerde, grote naam wijnstreken, zoals Napa Valley in Californië of Bordeaux, Frankrijk, zul je meestal tegen duurdere flessen aanlopen. Overweeg om je horizon te verbreden buiten de meest populaire regio's en je zult zeker een aantal ongelooflijke wijnen ontdekken voor minder. De sleutel is altijd zoeken naar kwaliteit en waarde, hoewel er enkele uitdagingen aan verbonden zijn. In eigen land is het met de kosten van druiven en land moeilijk om wijnen in de lagere prijsklassen te houden. Dus als er bepaalde wijngebieden zijn die je wilt, moet je misschien accepteren dat je daar geen voordelige wijnen van zult vinden.

Wijnclubs

Wijnclubs met abonnement zijn ook een mogelijkheid om geld te besparen. Hier betaal je een maandelijkse, of driemaandelijkse bijdrage en ontvang je een krat wijn aan huis. Wijnclubs gebruiken de koopkracht van de groep om betere tarieven te bedingen bij kleinere onafhankelijke wijngaarden - normaal gesproken. Meestal bieden wijnclubs de mogelijkheid tot onmiddellijke opzegging, maar sommige zijn bijzonder moeilijk op te zeggen.

Zoek naar witte wijnen

Omdat veel witte wijnen niet met eikenhout worden geproduceerd en zeer weinig tijd van druif tot glas doorbrengen - in vergelijking met rode wijnen die jaren kunnen rijpen - heb je veel meer kans om een witte kwaliteitswijn te vinden voor minder dan €5. Vooral als je op zoek bent naar iets lichts, helder en verfrissends. De wijn is goedkoper omdat je niet de kosten betaalt van de tijd die nodig was om de wijn te maken - omdat iemand moet helpen de kosten van die kelder te dekken.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 30 september 2022

8 tips om te besparen op make-up

Bespaartips 23 september 2022

Uit eten met korting, hoe doe je dat?