Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Tips om deze zomer energie te besparen (en zo meer geld over te houden)

Door Barry 7 augustus 2021 Leestijd: 3 minuten

Veel mensen gaan er eigenlijk vanuit dat er tijdens de zomermaanden niet veel energie wordt verbruikt. Dat is een foute veronderstelling. Hoe je energie (en dus geld) kunt besparen deze zomer, leggen we je uit in dit artikel.

Natuurlijk is het zo dat je tijdens de zomer veelal de verwarming een behoorlijk tandje lager kan zetten. Maar maak je in plaats daarvan geen gebruik van een airco? Bovendien moeten ook de koelkast en diepvries doorgaans overuren draaien en wanneer ze al wat ouder zijn, is dat ook nog eens onvoordelig (en slecht voor het milieu).

Airco besparen

Foto: Zet je airconditioning niet aan als het niet hoeft - van Pixabay

1) Probeer de woning koel te houden

Het eerste waar je aandacht aan moet besteden tijdens de zomer is de woning zo koel mogelijk houden. Dit doe je onder meer door de zon buiten te houden. Het is natuurlijk niet meteen gezellig te noemen, maar overdag de zonwering naar beneden laten kan ervoor zorgen dat je woning aanzienlijk minder snel zal opwarmen.

Houd bovendien tijdens de dag ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en open ze pas wanneer de temperatuur buiten aanzienlijk is gedaald. Je zal kunnen vaststellen dat de temperatuur in huis hierdoor aanzienlijk binnen de perken kan blijven. Dit zorgt ervoor dat met name een airco of ventilator veel minder snel (en vooral ook veel minder intensief) zal moeten worden ingezet.

2) Toch behoeften aan extra verkoeling? Verkoel je woning met een ventilator!

Je doet er tijdens de zomer goed aan om in de avond, 's nachts of vroeg in de ochtend de ramen open te zetten. Op deze manier kan je gratis rekenen op (extra) verkoeling.

Is er in de woning toch behoefte aan extra verkoeling? Dan kan je veel energie besparen door gebruik te maken van een ventilator in plaats van een airco.

Niet alleen is een airco aanzienlijk duurder in aankoop, daarnaast verbruikt ze ook een aanzienlijke hoeveelheid extra energie. Dit kan toch al snel een paar tientjes per jaar schelen.

Verkoel je huis met een ventilator in plaats van airco

Foto: Verkoel je huis met een ventilator in plaats van een airco - van Pixabay

3) Gebruikmaken van de wasdroger in de zomer is eigenlijk niet nodig

Voor heel wat mensen geldt dat ze in de winter gebruikmaken van een wasdroger. Dat kunnen we best begrijpen. In de zomer is dit echter doorgaans niet noodzakelijk.

Je kan er dan ook in deze periode beter voor kiezen om gebruik te maken van natuurlijke droogbronnen. Het gaat hierbij dan uiteraard om de zon en de wind. Een droogmolen in de tuin of bijvoorbeeld een wasrekje op je balkon plaatsen kan eveneens bijdragen aan een significante energiebesparing.

4) Doe de oude koelkast weg of vervang ze door een energiezuinig exemplaar

Bij menig gezinnen is er in het tuinhuis of de garage een extra koelkast terug te vinden. In het bijzonder tijdens de zomermaanden kan deze stevig dienst doen. Dat geldt ook voor een mogelijke extra diepvries waar de ijsjes in worden bewaard.

Op het eerste gezicht zijn die extra koelkast en diepvries natuurlijk ontzettend handig. Anderzijds moet het gezegd dat dit vaak oude beestjes zijn die onnodig veel energie verbruiken.

Een tweede koelkast kost je al snel ettelijke tientallen euro's per jaar. Dit niet in het minst wanneer het een ouder exemplaar betreft. Kan je echt niet zonder die extra koelkast? Overweeg dan om te investeren in een energiezuiniger exemplaar.

Zonnepanelen korting

Foto: Installeer zonnepanelen op je huis en profiteer van goedkopere energie - van Pixabay

5) Maak gebruik van zonne-energie voor je tuinverlichting

De tuin wordt in de zomermaanden natuurlijk veel gebruikt. Wanneer het weer het toelaat kiezen mensen er niet zelden voor om tot laat in de avond (of nacht) buiten te blijven. Het spreekt voor zich dat je dat liever niet zal willen doen in het donker.

Er wordt in de praktijk vaak niet bij stilgestaan, maar tuinverlichting kan een echte grootverbruiker zijn. Dit kan je echter perfect opvangen door gebruik te maken van zonne-energie.

Lampen die werken op zonne-energie kunnen tijdens de dag het zonlicht opvangen zodat er eenmaal de zon onder is gegaan geen extra energie moet worden verbruikt. Bovendien brengt dit een extra voordeel met zich mee. Je moet namelijk niet aan de slag gaan met het trekken van vervelende kabels doorheen de tuin!

Zonnepanelen zijn een grote investering, maar binnen een aantal jaren heb je dit al terugverdiend! En het mooie van alles: zonnepanelen gaan lang mee en er is vaak voldoende zon, zelfs in het regenachtige Nederland.

6) De thermostaat? Die kan gerust op zomerstand worden gezet!

Last but not least is het zo dat er tijdens de zomer ook zeker de nodige aandacht moet worden besteed aan de thermostaat. Deze kan tijdens de langste dagen van het jaar perfect uitgezet worden.

Voor veel thermostaten geldt bovendien dat ze over een speciale zomerstand beschikken. Ook deze kan je natuurlijk uitproberen. Veel mensen zullen nu misschien een beetje schrikken bij deze tip. Een thermostaat slaat namelijk toch alleen maar aan wanneer de temperatuur onder een bepaald niveau zakt? Dat is correct, alleen is dat best mogelijk in de vroege ochtend of in de lage avond.

Het echter tijdelijk opwarmen van de woning in de zomer is in het merendeel van de gevallen helemaal niet noodzakelijk. Bespaar jezelf dus het extra onnodige energieverbruik en schakel de thermostaat uit.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen