Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Vijf tips om te besparen op je boodschappen

Door Eva 28 mei 2022 Leestijd: 3 minuten

Boodschappen doen we allemaal, want we willen toch lekker eten en drinken. Maar de boodschappen zijn toch een vrij hoge kostenpost die ook maandelijks terugkeert. Het is schrikbarend om te zien dat veel huishoudens niet genoeg geld hebben om de producten die ze graag gebruiken te kunnen kopen. Toch kun je flink besparen op de boodschappen. Door het slim aan te pakken en een beetje discipline te hebben. In dit blog geven wij een aantal handige tips en trucs hoe je voordelig boodschappen kunt doen.

Maak er een challenge van!

Voordat we echt dieper ingaan op de tips en trucs is het goed om je alvast mee te geven om van boodschappen doen een challenge te maken. Daag jezelf uit om echt op de koopjes te jagen en wees bereid om meerdere supermarkten te bezoeken. Ja, dat is een pittige klus, maar als je het ook als een vervelende bezigheid gaat zien is het einde zoek. Maak er gewoon een sport van en motiveer jezelf om met zo weinig mogelijk geld met tassen vol aan boodschappen thuis te komen. Dat geeft gegarandeerd voldoening!

Lijstjes maken

Het boodschappenlijstje. Hoe vaak zie jij mensen in de supermarkt met een stuk papier in de handen? Vrijwel niet, want veel mensen doen bijvoorbeeld dagelijks de boodschappen en halen in huis wat nodig is om te kunnen eten en drinken. Toch helpt het om een lijstje te maken en de grootste truc is om je natuurlijk aan het lijstje te houden. Of je nu dagelijks, wekelijks of maandelijks de boodschappen doet. Zo voorkomen je dat je in de verleiding komt om extra producten mee te nemen.

We kennen allemaal de strategisch geplaatste aanbiedingsbakken en manden bij de kassa. De impulsaankopen die ervoor zorgen dat je weer een aantal euro’s extra uitgeeft. Maar als je jezelf strak aan het lijstje houdt voorkom je ook die extra uitgaven. Misschien stelt die paar euro op die dag niet zoveel voor, maar reken voor de grap eens uit wat je kwijt bent als je jezelf dagelijks zou laten verleiden door die impulsartikelen.

Besparen op je boodschappen is een hele uitdaging.

A-merken vermijden

De pindakaas mag alleen van Calvé zijn en alleen de Coca Cola smaakt lekker. Dat horen wij wel vaker als we met familie en vrienden praten. Natuurlijk heb je altijd je favoriete merken en in alle eerlijkheid vinden wij de pindakaas van Calvé ook het lekkerst. Maar bij veel producten is het helemaal niet nodig om altijd voor het A-merk te kiezen.

Natuurlijk staan deze op oog- en grijphoogte in de schappen en worden de goedkopere merken onderin het schap gedumpt. Maar neem toch voor de grap eens de moeite om die producten te pakken. Het scheelt enorm in de euro’s terwijl het eigenlijk net zo goed smaakt als het product van het A-merk.

Jagen op aanbiedingen

Iedere supermarkt heeft vrijwel iedere week aanbiedingen. De 1+1 acties, bonuskortingen en 3 halen, 2 betalen acties vliegen je soms om de oren. Het is goed om hier toch aandacht aan te geven, want juist door het jagen op deze koopjes kun je een hoop geld besparen. De truc is dan ook om een beetje vooruit te denken.

Stel dat de cola in de aanbieding is en dat je nu 3 flessen voor de prijs van 2 kunt halen. Als je weet dat je in een maand tijd 8 flessen cola drinkt, is het niet zo slim om maar 3 flessen te kopen als het in de aanbieding is. Neem er dan gelijk 9 mee. Zo profiteer je van de maximale korting en heb je voor een maand voorraad. Natuurlijk zijn de kosten die week iets hoger, maar dat spaar je in de weken daarop weer uit.

Bekijk deze acties van supermarkten

Budgetteren

De laatste tip die we hebben is om je boodschappen te budgetteren. Reken uit hoeveel je gemiddeld per week aan boodschappen kwijt bent, bekijk of je hier in kunt besparen en spreek met jezelf een bedrag af dat je maximaal per week of per maand aan boodschappen wilt uitgeven. Zo krijg je meer controle over je geld, je kijkt bewuster naar aanbiedingen en kortingen en je kunt veel beter inschatten of je nog genoeg budget hebt als je trek krijgt in een frietje. Juist die extra uitgaven kunnen snel oplopen en je budget in gevaar brengen.

De truc is dan wel om je ook echt aan dat budget te houden. Heb je aan het einde van de rit geld over? Dan kun je een paar dingen doen. Je kunt misschien een keer duurdere producten kopen, je kunt een keer extra eten bestellen of naar de snackbar gaan of je kunt het overgebleven geld in een spaarpot stoppen. Dat laatste is enorm interessant en dat bedrag kan ook flink oplopen! En weer besteden aan een dagje weg of misschien zelfs een vakantie!

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 28 mei 2022

Besparen op je kleding