Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Snelle tips voor het opstellen van een gezinsbudget

Door Eva 3 september 2022 Leestijd: 3 minuten

Als je ooit naar je bankrekening hebt gekeken en je hebt afgevraagd waar al het geld van je loonbriefje naartoe is gegaan, ben je niet de enige. Velen beseffen niet hoeveel we uitgeven en letten er niet echt op waaraan we het uitgeven.

Als je zou beginnen met precies bij te houden wat je elke week koopt, zou je je kunnen realiseren dat je dagelijkse ochtendkoffie veel te veel van je inkomen opslokt en besluiten om het thuis te gaan maken. Of je zou kunnen heroverwegen of je echt moet betalen voor al die zenders die je niet kijkt, en besluiten om dat geld te besteden aan een slaapconsulent om je baby te helpen langer te slapen.

Een budget geeft je de mogelijkheid om te beslissen wat je met je geld wilt doen. Leer hier alles over het belang van het opstellen van een gezinsbudget en hoe je dat kunt doen.

Waarom je een gezinsbudget nodig hebt

Het doel van een gezinsbudget is om je te helpen je uitgaven onder controle te houden en waar mogelijk te voorkomen dat je te veel uitgeeft. Het ondersteunt ook spaardoelen, zodat je geld opzij kunt zetten voor plannen die je in de toekomst hebt. 

Het doel van een gezinsbudget is niet om je te beperken - het gaat erom je in staat te stellen geld uit te geven op een manier waarbij je je zelfverzekerd en in controle voelt. Bovendien kun je kinderen al vroeg een goed gevoel voor geld bijbrengen, zodat ze gezonde financiële gewoonten aanleren voor de toekomst.

Foto door Karolina GrabowskaFoto door Karolina Grabowska

Een begroting maken

De eerste stap om met een budget te leven is het bijhouden van de inkomsten en uitgaven van je gezin. Verzamel al je rekeningen, loonstrookjes, bankafschriften - alles wat je hebt waaruit blijkt dat er geld binnenkomt of uitgaat. Schrijf een zuinig budget om je geld te beheren. Als je het elke maand probeert zonder een budget in gedachten, laat je kansen liggen om onnodige kosten te verlagen en geld te besparen. Een paar minuten om nu een budget te maken, kan je later veel geld besparen.

Na al dat budgetteren, heb je wel een (goedkope) vakantie verdiend

Financiële doelen stellen

Geld sparen lijkt een lange termijn doel dat altijd buiten bereik ligt als je van maand tot maand worstelt om alleen al de rekeningen te betalen. Of je nu geld wilt sparen voor het studiefonds van je kind of geld wilt wegzetten voor je pensioen, het stellen van financiële doelen is een belangrijke stap om de toekomst van je gezin veilig te stellen.

Verwaarloos ook je korte termijn doelen niet. Je financiële doelen kunnen bestaan uit snelle verlagingen van energierekeningen, kabelrekeningen en andere uitgaven die je ervan weerhouden om elke maand meer geld te sparen.

Volg je uitgaven

Je hebt een manier nodig om ervoor te zorgen dat je je aan je budget houdt. Dit is vooral belangrijk als je een gezinsbudget hebt, waarbij twee of meer mensen het geld delen en uitgeven. We adviseren om spreadsheets, bankafschriften, bonnetjes en budget-apps te gebruiken om de werkelijke uitgaven van je gezin in kaart te brengen.

50/30/20 Budget

De 50/30/20 budget methode zet 50% van je inkomen voor essentiële rekeningen zoals verzekering en hypotheek, 30% in leuke dingen of luxe uitgaven, en 20% in spaargeld of schuld. Als het opstellen van een gezinsbudget zo overweldigend voor je is dat je het uitstelt om het ook echt te doen, kan een 50/30/20 plan een goede plek zijn om te beginnen. Dit type budget kan voor gezinnen beter te hanteren zijn, omdat het niet zo strikt is en minder tijd kost om te plannen en te herzien.

Foto door PixabayFoto door Pixabay

Plan voor financiële noodgevallen

De stress van een financiële crisis kan zelfs de rijkste gezinnen onder druk zetten. Het aanleggen van een noodfonds helpt bij het opbouwen van spaargeld voor onverwachte uitgaven. Een levensverzekering en een testament kunnen ook helpen om je gezin te beschermen tegen financiële problemen als er iets met jou of je partner zou gebeuren. De voordelen en de gemoedsrust van een dergelijke verzekering wegen vaak op tegen de kosten.

De beste entertainment acties

Beperk de uitgaven voor boodschappen

Verlaag de kosten voor het voeden van je gezin met een goed gepland voedselbudget. Bespaar geld op boodschappen met een kant-en-klaar boodschappenlijstje met de favoriete recepten van je gezin. Zo weet je altijd wat je nodig hebt en kun je de uitverkoop van je basisproducten spotten. Zo houdt je je voorraadkast gevuld zonder dat je de volle prijs hoeft te betalen.

Denk buiten de supermarkt om nog meer besparingen te vinden. "Kinderen eten gratis" aanbiedingen in restaurants zijn ook budget-vriendelijke opties die je een pauze van de keuken geven zonder je bankrekening leeg te trekken.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen