Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Tweedehands kleding, waar moet je op letten?

Door Eva 2 december 2022 Leestijd: 3 minuten

Of het nu gaat om de kick van de jacht of om een beetje geld te besparen, je vindt het vast leuk om bij kringloopwinkels, consignatiewinkels en wederverkoopwebsites te shoppen voor tweedehands kleding. Je kunt er niet alleen koopjes scoren, maar het kopen van tweedehands kleding is ook goed voor het milieu en vermindert de hoeveelheid kledingafval.

Je kunt echter huiverig zijn voor de afdankertjes van iemand anders, en terecht, want sommige stukken kunnen overmatige slijtage vertonen. Er zijn tekenen dat je een kledingstuk beter kunt laten liggen, maar met een beetje zoekwerk kun je precies vinden wat je nodig hebt. Hier zijn enkele tips om op te letten bij het winkelen voor tweedehandskleding.

Controleer het type stof

Het soort stof van kleding is een goede indicatie van de kwaliteit van de kleding en zou een bepalende factor moeten zijn bij de beslissing of je het wel of niet moet kopen. Katoen is bijvoorbeeld een heel goed materiaal voor kleding, maar de keerzijde is dat er veel water nodig is om katoenen stof te maken, tenzij het katoen biologisch is. Maar als je een tweedehands katoenen overhemd koopt, zal dat de vraag naar fabrikanten niet vergroten. In plaats daarvan is het een geweldige manier om ervoor te zorgen dat de middelen die gebruikt zijn om dat shirt te maken niet verloren gaan. Dus als je een katoenen overhemd ziet of een ander type kledingstuk dat gemaakt is van niet-zo-eco-vriendelijke materialen, kun je het net zo goed pakken. De schade aan het milieu door het produceren van die kleding is al gedaan.

Goedkope kleding koop je met deze acties

Altijd passen voor je koopt

Deze tip geldt vooral voor vrouwen, omdat een kledingstuk in dezelfde maat van twee fabrikanten totaal verschillend kan passen. Ook de maten van een paar decennia geleden waren anders dan die van nu - en dat geldt ook voor herenkleding. Zelfs als het etiket op die spijkerbroek klopte toen de vorige eigenaar hem kocht, kan 34 x 32 nu, na jaren van wassen, een stuk strakker zitten. Maar als je ze past voordat je de winkel uitloopt, heb je later minder retourzendingen of nieuwe donaties.

Als je kleding gaat passen in een kringloopwinkel, bekijk dan altijd alle hoeken in de spiegel. Je wilt naar buiten gaan met kleding die je perfect past, van voor naar achter of van boven naar beneden. Kijk ook onder de armen. Soms zakken kleren uit naarmate ze verslijten.

Foto door MART PRODUCTIONFoto door MART PRODUCTION

Kijk naar vlekken, gaten en mankementen

Hoeveel leven heeft dat gebruikte kledingstuk nog in zich? Mensen doneren zowel gloednieuwe als geliefde artikelen. Zorg ervoor dat je elk kledingstuk aandachtig bekijkt. Kijk naar vlekken, scheuren, gaten, losse draden, of pilling (matjes of kleine bolletjes).

Sommige gebreken kan je met een steekje of twee verhelpen, maar wil je dat echt? Vlekken zijn soms gemakkelijk te verwijderen als je weet wat ze zijn en hoe lang ze er al zitten. Dat zijn echter dingen die je niet weet als je tweedehands winkelt.

Let vooral op de oksels van topjes en het kruis van broeken, want daar zitten vaak vlekken en scheuren. Controleer ook de zomen van alles en zorg ervoor dat ze intact zijn. Je kan dit meestal onderzoeken wanneer het kledingstuk nog op de hanger hangt, maar kijk nog eens goed wanneer je het in de kleedkamer draagt.

Bekijk ook deze aanbiedingen op kleding

Ga op zoek naar merknamen

Labels in kleding zijn belangrijk, vooral als je iets tweedehands koopt. Sommige snelle modemerken ontwerpen trendy stukken die maar een seizoen of twee meegaan, terwijl andere kleding produceren om de tand des tijds te doorstaan. Merknamen helpen de kwaliteit te garanderen. Zoek dus naar merken die je al kent en waar je goede ervaringen mee hebt.

Bovendien kun je je misschien niet uitgeven aan een gloednieuw designerstuk, maar is het veel voordeliger om er een te vinden in een kringloopwinkel. Merknamen tweedehands kopen helpt je ook een hoop geld te besparen, en kopen van een merk dat je vertrouwt maakt je beslissing makkelijker. Kies voor labels die je vertrouwt en die je graag in je garderobe wilt hebben. Niemand zal ooit weten dat je merkkleding afkomstig is uit een kringloopwinkel.

Foto door mentatdgtFoto door mentatdgt

Weet wanneer je moet vertrekken

Vind je geen tweedehandskleding die het kopen waard is? Kom dan later een keer terug.

Soms als je een uitstapje maakt naar een kringloopwinkel, wil je niet met lege handen weggaan. Maar het heeft geen zin om geld uit te geven aan iets dat je toch niet draagt of niet mooi vindt. Ga gewoon weg en kom een andere keer terug. De kleding in kringloopwinkels verandert voortdurend, soms zelfs dagelijks, dus de kans is groot dat je de volgende keer wel iets vindt.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 21 oktober 2022

5 tips voor goedkope wijn