Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Vier tips om snel te besparen op je brandstofverbruik

Door Eva 15 mei 2021 Leestijd: 3 minuten

De kosten die het brandstofverbruik met zich meebrengt kunnen in de praktijk aardig oplopen. Omwille van deze reden zijn er heel wat mensen die voor zichzelf bepalen om minder met de auto te gaan rijden.

Dat is echter niet zelden veel eenvoudiger gezegd dan gedaan. Kan je niet minder rijden, maar is het voor jou toch belangrijk om de kosten van je brandstofverbruik in te kunnen perken? Dan bestaan er daar gelukkig nog verschillende mogelijkheden voor.

Wij hebben alvast enkele interessante tips op dit vlak voor je uitgezocht die je hier op deze pagina kan ontdekken.

1) Besteed aandacht aan je bandenspanning

De bandenspanning bij je auto is een ongelofelijk belangrijk punt om rekening mee te houden. Dit vanwege verschillende redenen. In eerste instantie is de juiste bandenspanning bijvoorbeeld belangrijk omdat ze de veiligheid tijdens het rijden kan beïnvloeden. Dit onder meer omdat een slechte bandenspanning kan zorgen voor een aanzienlijk langere remafstand.

De optimale bandenspanning zorgt er echter bovendien ook voor dat je minder snel nieuwe banden zal moeten kopen. Daarnaast kan je ook het brandstofverbruik op deze manier danig beperken. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de juiste bandenspanning in de praktijk altijd erg belangrijk is.

Brandstof besparen

Foto: 100 kilometer per uur is de ideale snelheid op de snelweg - van Pixabay

2) Probeer rijden door een stadscentrum te vermijden

De tweede tip is er uiteraard één waar in de praktijk niet altijd aan kan worden voldaan. Toch kan het zeer interessant zijn om rijden door een stadscentrum te vermijden wanneer je wil besparen op je brandstofverbruik.

Voor remmen en optrekken geldt dat het vaak gebeurt op drukke(re) plaatsen. Veelvuldig door een stadscentrum rijden kan er voor zorgen dat je zomaar aanzienlijk meer brandstof zal verbruiken. Dit maakt echt een significant verschil. 100 kilometer rijden door een stadscentrum kost dan ook zomaar twee keer zoveel brandstof kosten in vergelijking met wanneer je 100 kilometer zou rijden aan een constante snelheid van tussen de 70 en 90 kilometer per uur.

Heb je dus de mogelijkheid om stadscentra op je traject te vermijden? Dan mag het duidelijk zijn dat je op die manier een behoorlijk significante besparing zal weten te realiseren.

3) 100 kilometer per uur is de ideale snelheid op de autosnelweg

Heel wat mensen rijden de maximumsnelheid op de autosnelweg. Dit geldt niet in het minst voor mensen die een lange afstand moeten afleggen. Toch is 120 of 130 niet de ideale snelheid, althans niet op financieel vlak. Globaal gezien wordt 100 kilometer per uur dan ook bestempeld als ideale snelheid op vlak van brandstofverbruik.

Bovendien is het zo dat de tijdwinst die je realiseert door het verschil tussen 130 en 100 kilometer per uur te rijden verwaarloosbaar. Over een afstand van 50 kilometer kan je in principe 7 minuten tijdswinst behalen. Dat is er dus vanuit gaande dat je van begin tot eind continue aan een snelheid rijdt van 130 kilometer. Dit is in de praktijk uiteraard zo goed als onmogelijk.

4) Hou rekening met de extra (intensieve) brandstofverbruikers

Wanneer je op warme dagen gaat rijden spreekt het voor zich dat het geweldig aangenaam kan zijn om te kunnen rekenen op de werking van de airco.

Wist je echter dat het gebruik van een airco in de praktijk voor zomaar even 30 procent meer brandstofverbruik kan zorgen? In menig aantal gevallen geldt dan ook dat het interessanter is om gewoon even het raampje omlaag te doen. Op deze manier kan je echt een significante hoeveelheid aan brandstof uitsparen.

Let wel, ook het raampje naar omlaag doen zorgt er voor dat je rekening moet houden met een extra brandstofverbruik. Er is echter één belangrijk omslagpunt om rekening mee te houden. Tot een snelheid van 80 kilometer per uur zou het raam openen aanzienlijk minder brandstof verbruiken dan de airco inschakelen.

(Tekst gaat verder onder foto)

Brandstof besparen door minder apparatuur aan te zetten in de auto

Foto: Doe langer met een tank met onze handige tips - van Pixabay

Niet alleen de airco kan er voor zorgen dat er een significant extra brandstofverbruik kan worden gerealiseerd. Wat namelijk bovendien ook te denken van andere intensieve brandstofverbruikers?

Het gaat hierbij dan in de praktijk onder meer om de verwarming die je kan aanzetten voor bijvoorbeeld de zetels en / of het stuur. Ook hiervoor geldt dat er ontzettend veel extra brandstof door wordt verbruikt zonder dat je dit in de praktijk eigenlijk goed en wel beseft.

Conclusie: besparen op je brandstofverbruik hoeft niet moeilijk te zijn

De vier aangehaalde tips op deze pagina hebben duidelijk gemaakt dat het in de praktijk helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om te kunnen besparen op je brandstofverbruik, in tegendeel. Heel wat mensen denken dat ze om dit te kunnen doen verplicht zijn om de auto vaker in de garage te laten staan. Dat hoeft dus zeker en vast niet het geval te zijn, in tegendeel.

Door aandacht te besteden aan de hierboven aangehaalde tips zal je dan ook kunnen vaststellen dat je zowel over de korte als over de lange termijn een aantrekkelijke besparing kan realiseren op jouw brandstofverbruik.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen