Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Verstandig omgaan met creditcards

Door Eva 21 mei 2022 Leestijd: 3 minuten

Met creditcard maar zonder schulden is een haalbare situatie als je een aantal strategieën beheerst. Creditcards kunnen jou financieel helpen maar ook schaden. Het is goed om jouw financiële situatie beheersbaar te houden. Er zijn binnen Nederland veel mensen met hoge schulden ontstaan door het gebruik van hun creditcard. Als eenmaal de schuld is afbetaald, loert telkens weer het risico van nieuwe hoge schulden. Voorkom deze situatie met de volgende strategieën.

Beperk het aantal creditcards

Misschien is het vanzelfsprekend maar hoe meet cards je hebt hoe meer schulden je aan kunt gaan. Ook al is binnen Nederland er een registratie, het is nog steeds een valkuil. Als je zorgt dat je niet meerdere creditcards hebt hou je zelf goed het overzicht, zijn er geen onbeperkte limieten en kun je ook niet in een zware tijd in de verleiding komen.

Maak er daarnaast een gewoonte van om maandelijks te zorgen dat er geen restschuld meer op de kaart is en de limieten weer aangevuld zijn met gespaard geld. Zo voorkom je ook nog eens een opstapeling.

Budgetplan

Een budgetplan eens per jaar opstellen is realistisch en weerhoud je ervan om elke maand tekorten op te gaan vullen met jouw creditcard. Misschien is het soms nodig om het plan te herzien, maar probeer eens per jaar een realistische schatting te maken. Bekijk afschriften van voorgaande jaren voor de kosten die je kunt zien aankomen en schat kosten die onvoorspelbaar kunnen zijn en hou een buffer aan.

Stel dat je de creditcard vaak gebruikt voor een avond uit eten of een lunch, bekijk dan hoeveel je per maand ongeveer kwijt ben en zet dat in het budgetplan zodat er voor gespaard wordt.

Stel een budgetplan op, zodat je niet in de problemen komtStel een budgetplan op, zodat je niet in de problemen komt

30%-regel

Verbruik niet meer dan 30% van jouw creditcard limiet per maand. Bij deze regel is het natuurlijk wel van belang dat er een redelijk limiet op jouw creditcard zit en geen onbeperkte mogelijkheden. Als je op basis van het budgetplan een limiet vaststelt voor jouw card en je houdt de 30%-regel aan, dan beperk je zo jouw schulden als het een keer een maand niet lukt om jouw saldo aan te vullen. Het is zo eenvoudiger om in opvolgende maanden het saldo wel aan te vullen zonder dat er een grote achterstand is ontstaan die zo groot is dat het niet meer behapbaar is.

Bekijk deze leuke deals bij online warenhuizen

Buffer

Los van het budgetplan en de buffer om onvoorziene omstandigheden op te vangen, is het verstandig om jouw eigen rekening een algehele buffer op te bouwen waarmee zware tijden van bijvoorbeeld inkomensverlies, opgevangen kunnen worden. Deze buffer zou niet van jouw creditcard af moeten gaan, want dit is een buffer die je niet zomaar meer in loopt. Daarbij worden over jouw creditcard schulden rentepercentages geheven, terwijl als je het zelf gespaard hebt je je hier nooit druk over hoeft te maken. Natuurlijk hoopt niemand ooit in zo’n situatie terecht te komen dat een buffer nodig is, maar het is wel realistisch.

Profiteer met mate

Er zijn genoeg cashback acties en regelingen voor creditcards met kortingen, maar zorg dat je niet onnodig veel uitgaven doet. Natuurlijk is het prima om met acties mee te doen, maar ga geen onnodige aankopen doen en hoge uitgaves die niet binnen uw budget passen waardoor een terugbetaling lastig wordt. Een hoge schuld is snel gecreëerd op die manier, zeker als je de aankoop helemaal niet nodig hebt. Profiteer met mate van de uitgave en ga niet lukraak aan alle acties mee doen omdat het goedkoop lijkt.

Beperk het aantal creditcards om overzicht te houdenBeperk het aantal creditcards om overzicht te houden

Betaal cash

Betaal cash om goede inzichten te krijgen in jouw geld en jouw bestedingen. Zodra geld tastbaar is geeft het een veel beter inzicht en gevoel van de uitgaven die we doen. Op de creditcard zien we later de afschrijvingen, maar is het niet tastbaar. Op het moment dat je bijvoorbeeld 50euro uit jouw portemonnee haalt en erna nog 30euro overhaalt om van te lunchen, dan geeft dat een beter beeld. Een afschrift achteraf geeft alleen een overzicht aan het einde van de maand, maar je tast door de maand heen in het duister waar je met je saldo bent. Met cash geld betalen voorkomt dan ook dat je ongezien uitgaven doet die helemaal niet in jouw budget passen en er ongemerkt een creditcard-schuld gaat ontstaan.

Met creditcard maar zonder schulden betekent wel dat je je bewust moet zijn van jouw uitgaven en dat je niet te pas en te onpas met jouw kaart kunt staan zwaaien, maar als je bovenstaande strategieën meeneemt, dan hoeven torenhoge schulden ontstaan door een creditcard er niet te komen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 30 april 2022

Hoe krijg je korting bij Amazon?