Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een financiële adviseur?

Door Barry 16 april 2021 Leestijd: 2 minuten

Heb je een financieel adviseur nodig? Wanneer je momenteel van loonstrookje naar loonstrookje leeft en je graag wil beginnen met sparen is dat een geweldig idee. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten voordat je een financieel adviseur inschakelt. In dit artikel hebben wij ze alvast voor jou op een rijtje gezet.

Tip 1: Zorg eerst voor een stabiel inkomen

We vallen maar meteen met de deur in huis: over het algemeen zal een financieel adviseur niet geïnteresseerd zijn in een samenwerking met personen die geldproblemen hebben. Ze verdienen tenslotte geld aan hun klanten die geld verdienen. Bovendien vraagt een financieel adviseur een vergoeding voor zijn of haar diensten. Wanneer je in staat bent om slechts 30 euro per maand opzij te zetten, gaat dat knap lastig worden. Zorg er daarom voor dat je een stabiel inkomen hebt en dat je in staat bent om minstens 20 procent van je jaarlijkse inkomen opzij te zetten. Pas dan heeft het echt zin om een financieel adviseur in te schakelen.

Tip 2: Kijk naar je financiële mogelijkheden

Zoals bij alle financiële zaken, komt het kiezen van een financieel adviseur vaak neer op kosten. Het gaat er niet alleen om welk type financieel adviseur je nodig hebt, maar ook welk type financieel adviseur binnen je financiële mogelijkheden ligt.  Persoonlijke financieel adviseurs kunnen op drie manieren worden gecompenseerd: via een jaarlijkse vergoeding, een uurtarief of een vaste vergoeding. Soms vragen ze commissies op de beleggingen die ze verkopen of een combinatie van een vergoeding en commissies.

Tip 3: Bepaal de diensten die je precies nodig hebt

Ben je in staat om een financieel adviseur in te schakelen? Bepaal dan welke diensten je nodig hebt. Dit is een zeer belangrijke factor naast de kosten die een financieel adviseur met zich meebrengt. Wanneer je primaire focus bijvoorbeeld pensioenplanning is, is het misschien een goed idee om samen te werken met een specialist op het gebied van pensioenplanning. Er zijn tal van specialisaties in de financiële adviessector, zoals:

  • Vermogensplanners: Zijn gespecialiseerd in de behoeften van klanten met een hoger vermogen. Vaak geldt de eis dat klanten minstens een miljoen euro/dollar aan aan activa hebben. Soms liggen de bedragen zelfs hoger.
  • Pensioenplanningsspecialisten: Helpen jou bij de de voorbereiding op en het leven tijdens uw pensioen.
  • Gecertificeerde financieel analisten: Zijn gespecialiseerd in het helpen van cliënten tijdens en na een echtscheiding.
    Gecertificeerde speciale behoeftenadviseurs: Helpen gezinnen die zorgen voor iemand met speciale behoeften.
  • Gecertificeerde exit planners: Helpen bedrijfseigenaren bij de verkoop of het beëindigen van hun bedrijf.

Tip 4: Selecteer het type adviseer dat je graag wilt

Financieel adviseurs moeten zich aan een belangrijke regel houden: de fiduciaire norm. De fiduciaire standaard houdt in dat een financieel adviseur wettelijk verplicht is om in jouw belang te handelen. Fiduciaire adviseurs moeten de belangen van hun klanten boven hun eigen belangen stellen. Ze worden ook wel fee-only adviseurs genoemd omdat ze geen commissies accepteren op de beleggingen die ze aanbevelen. Dit is iets anders dan zogeheten "fee-based" adviseurs, die vergoedingen en commissies in rekening brengen. Je betaalt een fiduciair meestal een driemaandelijkse vergoeding die wordt berekend als een percentage van het vermogen dat uw adviseur beheert.

Tip 5: Lees eerdere beoordelingen van de financieel adviseur

Lees altijd beoordelingen van eerdere klanten door. Tegenwoordig zijn er diverse websites waarop klanten een zogeheten review kunnen achterlaten. Op die manier krijg je een compleet beeld van een financieel adviseur. Hoe vaak en hoe goed communiceren ze, hoe meten ze succes en zijn ze in staat om een aanpak aan te passen aan je individuele voorkeuren en behoeften?

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen