Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Geld verdienen met crypto? Waarom Bitcoin er écht toe doet

Door Eva 2 april 2021 Leestijd: 4 minuten

Bepaalde innovatieve producten hebben ons leven voorgoed veranderd. Denk bijvoorbeeld aan computers in de jaren zeventig, het internet begin jaren negentig en Bitcoin op dit moment. Bitcoin doet er net als de pc en het wereldwijde web écht toe in onze wereld. Waarom? Dat antwoord lees je in dit artikel.

Het enthousiasme van software ontwerpers over Bitcoin is groot

We vallen maar meteen met de deur in huis: er is een kloof tussen hoe de pers en veel normale mensen denkt over Bitcoin en hoe software ontwerpers denken over deze cryptocurrency. De eerstgenoemde groep is niet altijd enthousiast over de cryptomunt (het is te duur, slecht voor het milieu), terwijl de laatstgenoemde groep zijn enthousiasme over Bitcoin niet onder stoelen of banken steekt. Juist dit laatste draagt bij aan de potentie van de munt.

Veel software ontwerpers en andere technici wonen in Silicon Valley, in het Amerikaanse Californië. Ze beschouwen Bitcoin als een doorbraak in de computertechnologie. Het is een grote stap voorwaarts in het onderzoek naar cryptografie, oftewel het versleutelen van verzonden informatie.

Prakische oplossing voor een probleem in de computertechnologie

Bitcoin doet er toe omdat het de eerste praktische oplossing is voor een probleem in de computertechnologie dat al jaren bestaat. We hebben het over het Byzantine Generals Problems. Deze naam komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Probeer je eens voor te stellen dat een vijandelijke groep onder leiding van een paar generaals uit het Oosten rondom een stad staat. Communicatie is lastig voor de generaals, omdat ze afhankelijk zijn van een iemand die berichten deelt. Toch moeten ze een strijdplan zien op te stellen.

Om het nog lastiger te maken bevinden zich in de groep een aantal verraders die de anderen in de problemen brengen. De grote uitdaging is om een manier te vinden zodat alle generaals en de vijandelijke groep het met elkaar eens zijn en gaan samenwerken.

Online betalen met Bitcoin

Foto: Ook online kun je steeds vaker betalen met Bitcoin - van Pixabay

Bitcoin creëert vertrouwen

De essentiële vraag van het Byzantine Generals probleem is hoe men vertrouwen kan ontwikkelen tussen partijen in een bepaald netwerk. Het antwoord is simpel: Bitcoin. Dankzij deze cryptocurrency is het mogelijk om iets van een bepaalde waarde veilig en risicovrij over te dragen aan een andere partij. In dit geval is dat een transactie over een netwerk dat de blockchain wordt genoemd.

De blockchain is een digitaal grootboek dat iedere transactie registreert en opslaat. Bovendien zijn de transacties openbaar. Iedereen kan dus zien dat de transactieoverdracht daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Niemand kan bovendien de echtheid van de overdracht kan betwisten.

Het opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden

Bitcoin opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Zo is het mogelijk om onder andere digitale overeenkomsten, digitale handelsmerken en digitaal eigendom van fysieke bezittingen over te dragen. Tot het laatstgenoemde bezit behoren bijvoorbeeld aandelen, obligaties, woningen, auto’s en natuurlijk digitaal geld.

Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Al deze zaken worden uitgewisseld via een gedistribueerd netwerk dat niet afhankelijk is van een centrale instantie of een tussenpersoon, zoals een financiële instelling of makelaar. De eigenaar is de enige die het eigendom naar de beoogde ontvanger kan versturen.

Bitcoin is zeer democratisch

Door Bitcoin te kopen, verkopen of handelen neem je deel aan een gedistribueerd netwerk. De blockchain is toegankelijk voor iedereen op de wereld, ook voor inwoners uit landen die niet of nauwelijks toegang hebben tot een bankrekening. Dit maakt Bitcoin zeer nuttig en democratisch. Bovendien hoef je aan niemand toestemming te vragen om crypto te mogen gebruiken.

Bitcoin munten zijn in veel opzichten vergelijkbaar met aandelen op de beurs, maar veel algemener van toepassing op transacties in de echte wereld.

Transactiekosten zijn laag

Het Bitcoin-grootboek is open en toegankelijk. Iedereen op de planeet kan iemand anders wereldwijd een willekeurige hoeveelheid Bitcoin betalen door simpelweg de eigenaar te worden van de cryptomunten. Oftewel: je stopt er waarde in, maakt het over en de ontvanger krijgt de waarde terug. Er is geen autorisatie nodig voor dit proces. En, minstens zo belangrijk, de kosten voor een digitale transactie zijn veel lager dan wanneer je een transactie verricht bij een bank.

Waarop is de waarde van Bitcoin gebaseerd?

De lagere kosten zijn enorm belangrijk. Bitcoin is het eerste verrekeningssysteem voor het hele internet waarbij transacties zonder of met zeer lage kosten plaatsvinden. Bestaande betalingssystemen brengen kosten in rekening van ongeveer 2 tot 3 procent, en dat gaat voorlopig niet veranderen.

Bitcoin is een digitale munt waarvan de waarde rechtstreeks gebaseerd is op twee dingen, namelijk:

  • Het is een modern betaalsysteem waarmee wereldwijd transacties worden verricht.
  • Het is gebaseerd op speculatie van toekomstig gebruik van het betalingssysteem.

Bitcoinwaarde blijft stijgen

Foto: De waarde van Bitcoin blijft alsmaar stijgen - van Pixabay

Zonder fraude en hoge kosten handelen

Het laatste punt heeft nog wat meer aandacht nodig. Sommige mensen raken er namelijk van in de war. Het is niet zozeer dat de Bitcoin munt een willekeurige waarde heeft en dat mensen er dan mee handelen. Het is wel zo dat mensen met Bitcoin overal, zonder fraude en tegen lage kosten kunnen handelen. Dit geeft de cryptomunt waarde en maakt het zeer revolutionair. Het enige dat je nodig hebt is een betaalbare computer.

Hoe zit het met Bitcoin en speculatie?

Het is op dit moment misschien waar dat de waarde van de Bitcoin valuta meer gebaseerd is op speculatie dan op feitelijk betalingsvolume. Aan de andere kant is het ook zo dat juist speculatie heeft gezorgd voor voldoende waarde, waardoor er nu betalingen met Bitcoin mogelijk zijn.

Speculatie zorgt deels voor waardestijging

De Bitcoin valuta moest eerst iets waard zijn voordat er in de praktijk betalingen mee gedaan konden worden. Het feit dat Bitcoin deels door speculatie in waarde is gestegen, zorgt ervoor dat het nut van het systeem veel sneller realiteit wordt dan anders het geval zou zijn geweest.

Bitcoin groeit snel

Critici van Bitcoin wijzen op het beperkte gebruik door gewone consumenten en handelaren. Aan de andere kant werd dezelfde kritiek ook ooit geuit tegen computers en het internet. Elke dag kopen, gebruiken en verkopen meer en meer consumenten en handelaren Bitcoin.

Digitale transacties vinden plaats over de hele wereld. De totale aantallen zijn nog klein, maar ze groeien snel. En het gebruiksgemak voor alle deelnemers neemt snel toe naarmate de Bitcoin-tools en -technologieën worden verbeterd. Vroeger was het technisch gezien een hele uitdaging om het internet op te gaan, maar die tijd is voorbij. Deze cryptomunt heeft dan ook enorm veel potentie. We zijn benieuwd naar wat de toekomst brengt!

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen