Zoals bij alles kan ook in en om huis een ongeluk wel eens in een klein hoekje zitten. Dit kan in sommige gevallen grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het handig om een inboedelverzekering te hebben.
Een goede inboedelverzekering vergoedt je inboedel, dit is alles wat je in en om je huis hebt. Hierbij gaat het om spullen die niet aarde- en nagelvast zijn en wat verhuisd kan worden zonder dat daar schade bij ontstaat.
Ook schade zoals bij blikseminslag, wateroverlast, brand en storm vallen onder de inboedelverzekering. Dit geldt zowel voor spullen in je huis als in je tuin. Ook als er iets gestolen zou worden kan je een beroep doen op je inboedelverzekering.
Laat je zelf je laptop uit je handen vallen of stoot je per ongeluk je televisie om? Dit wordt niet standaard gedekt door je inboedelverzekering. Wil je dit wel graag verzekerd hebben dan is het verstandig om de zogenaamde all-risk verzekering te kiezen.
Hierbij worden ook de door jezelf veroorzaakte ongelukjes in de meeste gevallen gewoon betaald door de inboedelverzekering. Gaat het echter om schade door opzet, achterstallig onderhoud of grove eigen schuld dan zal de verzekering niet uitkeren.
Foto: Ook zelfgemaakte schade wordt vaak vergoed - van Pixabay
Deze term wordt gebruikt voor spullen die zo met de grond of een gebouw verbonden zijn dat ze niet kunnen worden losgemaakt zonder beschadigd te raken. Dit zijn dus dingen die vast bij het onroerend goed horen.
Dit zijn onder andere het pleisterwerk dat op je muur zit of dingen die door cement, kalk of soldeersel aan een oppervlak vastzitten.
Verplicht is een inboedelverzekering niet maar het is wel heel verstandig om er een af te sluiten. Zo heb je tenminste iets om op terug te kunnen vallen voor het geval er schade mocht ontstaan door wateroverlast, brand of inbraak.
Woon je in een huurhuis dan hoef je deze woning niet zelf te verzekeren. Dit wordt gedaan door de verhuurder. Toch komt het ook wel eens voor dat verhuurders eisen dat de huurder zelf een inboedel of aansprakelijkheidsverzekering afsluit.
Als je voor een lager bedrag bent verzekerd dan de totale waarde van je inboedel dan ben je onderverzekerd. Dit houdt in dat je bij een eventuele schade minder vergoed krijgt. Dit heeft te maken met het bedrag dat je bij het afsluiten van je inboedelverzekering hebt opgegeven.
Daarom is het heel verstandig om een keer in de twee jaar opnieuw de totale waarde van je inboedel te laten bepalen. Of dit ook in jouw situatie nodig is ligt aan het soort inboedelverzekering die je hebt afgesloten.
Er zijn namelijk bepaalde verzekeringen waarbij ook een indexeringsclausule is opgenomen. Dit houdt in dat de waarde van je inboedel ieder jaar automatisch wordt verhoogd met een bepaald percentage. Dit zorgt ervoor dat wordt voorkomen dat je onderverzekerd bent.