Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Wat is Blue Monday?

Door Barry 16 januari 2017 Leestijd: 1 minuut

Dit op zondag schrijven is minder deprimerend dan dit stukje op maandag lezen. Vandaag is uitgeroepen tot Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Of is het toch pas volgende week? Of is het gewoon onzin?

Cliff Arnall introduceerde het begrip Blue Monday in 2005. Daarvoor was Blue Monday een liedje van Fats Domino en New Order. Tot het moment dat die Britse psycholoog met een formule waarin hij elementen zoals het weer, schulden, de tijd sinds Kerstmis, goede voornemens en motivatie combineerde.

Elke derde maandag van januari wordt volgens hem de meest deprimerende dag van het jaar genoemd. De dag van achterhaalde goede voornemens, het weer dat niet meewerkt, er weinig geld in kas is en het nog een tijd duurt voordat de vakantie is aangebroken. Of die dag nu op 16 januari valt of op 18 januari, zoals vorig jaar het geval was.

Datum

Ook in medialand is er veel discussie over de datum. Want is het nu vandaag (inderdaad de derde maandag van 2017) of volgende week pas? Nederland is in de war. In het Algemeen Dagblad van 3 januari: "Op de meest deprimerende dag van het jaar, Blue Monday (23 januari), zendt KRO-NCRV het Depressiegala uit op NPO 1." Huh? In de tv-gids is vandaag te lezen dat het gala toch vanavond plaatsvindt, dus 16 januari.

Bekijk ook deze aanbiedingen op kleding

PR-bureau

Maar Arnall, toen psycholoog aan de universiteit van Cardiff in Wales, ondersteunde gewoon een pr-bureau dat Blue Monday bedacht. Die hadden het idee om voor Blue Monday nieuwe alternatieven te kunnen aanprijzen. Een reis naar de Seychellen, ga eens goed uit eten en koop eens een cadeautje voor een vriend.

De Universiteit van Cardiff trok later haar handen af van het onderzoek van Arnall. De formule rammelt dus en de zon kan schijnen vandaag.

Dit artikel is geschreven door Joey de Groot

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 18 januari 2017

Hoe gebruik je een kortingscode?