Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Wat is Singles Day en waarom krijg ik op die dag extra korting?

Door Barry 1 november 2019 Leestijd: 3 minuten

Je hebt de term misschien al een paar keer voorbij zien komen: Singles Day. Maar wat heeft jouw liefdesleven nou te maken met het krijgen van extra korting en kun je ook als niet-vrijgezel hiervan profiteren. In dit artikel lees je alles over deze populaire dag onder shoppers.

Singles Day komt voort uit een Chinese traditie en dan specifiek vanuit Chinese jongeren, die trots zijn op het feit zijn dat ze vrijgezel zijn. Zoals de datum, 11/11, al doet vermoeden, staat hierbij de één symbool voor het vrijgezel zijn. Het is immers de datum in het jaar met de meeste enen.

Door de jaren heen zijn grote webwinkels zoals het Chinese concern Alibaba hierop gaan inspringen met kortingen, die mede hierom hun grootste omzetten ooit haalden.

Betekenis Singles Day

Hoewel Singles Day al sinds 1993 bestaat, begint het in het westen pas de laatste jaren populair te worden. Met name ook veel Nederlandse en Belgische webwinkels, waaronder bol.com, die hierop inspringen met kortingen.

Nu gaan deze webwinkels je niet vragen om je relationele status, dus ook vrolijk getrouwde stellen en mensen met een partner kunnen profiteren van vele deals.

De dag is tegenwoordig dan ook meer een symbool geworden voor het jezelf verwennen. En waarom ook niet?

Verwen jezelf tijdens Singles Day

Foto: Verwen jezelf op Singles Day - van Pixabay

Waar komt Singles Day vandaan?

Singles Day is ontstaan op de Universiteit van Nanking in China in 1993. Eerst werd de dag vooral gevierd onder studenten op universiteiten in de buurt van Nanking, maar nadat deze mensen waren afgestudeerd, werd de traditie vrolijk doorgezet. Leuk feitje: de dag werd in eerste instantie alleen gevierd door mannelijke studenten en werd de dag daarom ook wel Bachelors Day genoemd. Inmiddels doen ook genoeg vrouwen eraan mee om de dag gewoon ‘Singles Day’ te noemen.

Ook worden nu zelfs blind dates georganiseerd op deze datum, zodat mensen volgend jaar de Singles Day wellicht kunnen overslaan. Gek genoeg wordt Singles Day (11 november) niet alleen gebruikt door vrijgezellen, maar ook door veel koppels om te trouwen. Dat zal dan weer te maken hebben met de makkelijk onhoudbare datum.

Maar wat heeft dit nu eigenlijk met winkelen te maken?

Ludieke acties en hoge kortingen

Zoals het met de meeste feestdagen en ludieke acties gaat, weten webwinkels hierop in te springen. Kijk in Nederland en andere westerse landen maar bij Valentijnsdag, waar de deals je om de oren vliegen. Alibaba was in China het eerste bedrijf dat grote kansen zag en hierop inspeelde met hoge kortingen. 

De dag is zelfs zo groot geworden, dat Alibaba in 2017 voor maar liefst 25,4 miljard dollar verkocht tijdens de Singles Day acties. Dat is meer dan door alle Nederlandse webwinkels bij elkaar wordt omgezet in een heel jaar. Dat toont wel aan hoe succesvol Alibaba is ingespeeld op deze vrijgezellendag.

Het is in geen enkel land een officiële feestdag, dus de vraag is waarom deze dag zo erg aanslaat bij mensen. In dezelfde perioden organiseren andere webwinkels namelijk ook acties zoals Black Friday en Cyber Weekend. Bekend is in ieder geval wel dát het werkt en dat veel consumenten dan ook met smart wachten op alle aanbiedingen die er rond deze dag verschijnen.

> Bekijk alle Singles Day acties van bol.com

Singles Day is niet alleen voor vrijgezellen

Foto: Singles Day is niet alleen voor vrijgezellen - van Pixabay

Overgevlogen naar Nederland

Sinds het succes van de Chinese concerns, zagen ook Westerse warenhuizen hun kansen schoon en begonnen met hun eigen deals en kortingen rondom deze dag. Vanaf 2015 zag je dan ook steeds meer webwinkels in ons eigen land beginnen met acties en kortingen op deze dag. Dat is ook niet zo gek, aangezien Nederlanders gek zijn op online winkelen en op korting. In een periode waarin de Kerst en Sinterklaas voor de deur staan, zijn aanbiedingen uiteraard altijd welkom.

Experts zijn het er in ieder geval over eens dat Singles Day nu ook in Nederland een blijvertje is en dat betekent dat je ieder jaar weer op 11 november (11/11) kunt genieten van vele aanbiedingen in cosmetica, elektronica en wonen.

Nieuw shopfenomeen?

Het staat nog in de kinderschoenen, maar zal de komende jaren steeds meer uitgroeien tot een stopfenomeen. Wij van Ikzegkorting.nl doen in ieder geval ons best om jou alle kortingen voor deze dag te geven.

Heb jij al eens gebruik gemaakt van een aanbieding op Singles Day? We horen graag jouw ervaringen. Laat een reactie hieronder achter.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen