Jaloezieën

Deze winkels zijn erg gewild bij mensen

Verwijder zweetgeur en doe langer met je kleding

Door Eva 2 juli 2022 Leestijd: 3 minuten

Zweetgeur verwijderen maakt dat je kunt besparen op kleding. Je stopt je kleding in de wasmachine zodat het schoon en fris wordt. Vaak gebeurt dit ook, maar soms merk je dag je vers gewassen kleding toch niet zo fris ruikt als je gehoopt had. Je ruikt eraan en een zweetgeur komt je tegemoet. Je hoeft niet direct dit kledingstuk weg te gooien, je kunt de zweetgeur verwijderen.

Hoe ontstaat een zweetgeur?

Vers zweet ruikt niet sterk maar de vieze oudere lucht wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën die zich ontwikkelen. Hoe langer je dus je kleding in de wasmand laat zitten, hoe hardnekkiger de bacteriën en hoe viezer het gaat ruiken. De penetrante geur trekt zich zo diep in de vezels dat het lastig is om deze er nog uit te wassen. Maar er zijn oplossingen!

Gebruik soda

Soda is een schoonmaakmiddel dat je voor veel zaken kunt inzetten. Van het ontstoppen van afvoeren, tot het schoonmaken van voegen maar heb je dit middel al eens geprobeerd bij zweetgeur verwijderen? Dat moet je dan vanaf nu absoluut doen!

Gebruik gewone kristalsoda en geen baking soda voor jouw vervelende zweetgeur. Je neemt een grote emmer en daar doe je een flinke schep in. Meng de soda in de emmer met water tot je een troebel mengsel hebt. Breng dit mengsel aan op de plekken waar de geur in het kledingstuk zijn getrokken, meestal zijn dat de oksels. Laat het mengsel even intrekken voor het beste effect. Als je haast hebt hoeft dit niet, maar voor de effectiviteit is het aan te raden om het even zijn werk te laten doen op jouw kleding. Vul vervolgens een emmer met alleen water en laat het een half uur weken. Vervolgens uitwringen, wassen met je normale programma mee en het stinkende geurtje is verdwenen uit dat mooie kledingstuk.

(Pexels/Ketut Subiyanto)Doe langer met je dure kleding. (Pexels/Ketut Subiyanto)

Azijn is een natuurlijke wasverzachter

Azijn is misschien gek om te combineren met kleding, tenminste in jouw hoofd. Het is een natuurlijke wasverzachter en je kunt nare geurtjes ermee te lijf gaan. Laat je kleding een nachtje weken in een emmer met water en een goede scheut azijn. ’s Ochtends wring je jouw kledingstuk uit en was je hem op een normaal programma. Voila, de zweetgeur is verdwenen.

Een goede tip is om soda en azijn niet te combineren, deze twee producten combineren maakt dat ze een chemische reactie krijgen die goed is voor je voegen, maar op je kleding geeft het bleekvlekken.

Desinfectiemiddel Dettol

Hoewel het desinfectiemiddel Dettol al jaren wordt gebruikt voor handen te ontsmetten, kun je dit middel ook prima gebruiken op je stinkende kleding.

Je kunt Dettol in een wasbol vullen en zo wassen of met een platenspuit 1/3 deel Dettol en 2/3 deel water pakken. Een nachtje laten intrekken en wassen zoals je normaal doet.

Een andere methode is een uurtje weken in dezelfde verhouding, 1/3 deel Dettol en 2/3 deel water. Als het een uurtje geweekt is dan kun je het gewoon wassen en is de vieze geur uit je kleding verdwenen.

Krijg korting op kleding bij deze winkels

Draag sportkleding

Het is misschien een open deur, maar als je sport is de beste keuze sportkleding in plaats van een normaal shirtje. Het is namelijk zo dat sportkleding ontworpen is om vieze geurtjes niet op te nemen, oftewel de melkzuurbacteriën niet te laten vermenigvuldigen. De nare geurtjes gaan er daarom ook makkelijker uit, zelfs als je het niet direct na het sporten in de wasmachine stopt.

(Pexels/SHVETS production)(Pexels/SHVETS production)

Kleding bevriezen

Als je kleding bevriest dan doodt je de bacteriën en hebben deze niet de kans om stank te veroorzaken of te vermenigvuldigen. Je kunt dus jouw kleding een nachtje in een tasje in de vriezer stoppen en het vervolgens ‘ontdooien’ voordat je het wast. De bacteriën zijn dood en de vieze geur was je zo eenvoudig eruit.

Stoom de vieze kleding

Als je geen vriezer hebt of misschien geen ruimte erin, dan kun je door hitte de bacteriën ook doden. Was de stinkende kleding zoals je normaal doet en als het nog vochtig is, stoom je de kleding. Dit kun je doen met een stroomstrijkijzer of met een stoomapparaat. Mocht je deze twee elektronische apparaten niet in huis hebben, dan kun je ook de kleding in de badkamer hangen als je een stomende warme douche neemt. Misschien moet dit proces twee of drie keer, maar uiteindelijk helpt het wel de bacteriën te doden.

Bespaar op je kleding door zweetgeur te verwijderen met bovenstaande tips. Voor sommige kledingstukken werkt de ene tip beter dan voor de ander, maar geeft niet op en gooi niet je stinkende kleding weg.

Heeft dit artikel je geholpen?

Meer artikelen

Bespaartips 28 mei 2022

Besparen op je kleding